
Składniki
2 łyżki
1 szczypta
1 łyżeczka
0.5 łyżki
1 szczypta
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
0.25 łyżeczki
0.5 kilograma
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki. Skrop je cytryną.
Krok 2
Na małym ogniu podgrzej oliwę, na którą wrzuć słodką paprykę, starty imbir, cynamon oraz dodaj anyż, ostrą paprykę i goździk. Całość mieszaj drewnianą łyżką i podsmażaj do momentu, gdy anyż ściemnieje.
Krok 3
Następnie dodaj tymianek i pokrojone jabłka, wymieszaj. Gdy jabłka nabiorą złotego koloru, dolej wodę.
Krok 4
Duś wszystko do czasu, gdy jabłka zmiękną. Wtedy rozgnieć je widelcem, dodaj cukier, zwiększ ogień i duś do momentu, gdy nabiorą konsystencji rzadszej od marmolady. Podawaj lekko schłodzony jako dodatek do potraw z mięsa pieczonego, ryb oraz drobiu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej