Czatney z jabłek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Czatney z jabłek

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 szczypta

1 łyżeczka

0.5 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

0.25 łyżeczki

0.5 kilograma

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki. Skrop je cytryną.

Krok 2

Na małym ogniu podgrzej oliwę, na którą wrzuć słodką paprykę, starty imbir, cynamon oraz dodaj anyż, ostrą paprykę i goździk. Całość mieszaj drewnianą łyżką i podsmażaj do momentu, gdy anyż ściemnieje.

Krok 3

Następnie dodaj tymianek i pokrojone jabłka, wymieszaj. Gdy jabłka nabiorą złotego koloru, dolej wodę.

Krok 4

Duś wszystko do czasu, gdy jabłka zmiękną. Wtedy rozgnieć je widelcem, dodaj cukier, zwiększ ogień i duś do momentu, gdy nabiorą konsystencji rzadszej od marmolady. Podawaj lekko schłodzony jako dodatek do potraw z mięsa pieczonego, ryb oraz drobiu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czatney z jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czatney z jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czatney z jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czatney z jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czatney z jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czatney z jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czatney z jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czatney z jabłek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
8 osób ogląda przepis:
Warzywa z grilla
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej