
Składniki
2 łyżki
1 szczypta
1 łyżeczka
0.5 łyżki
1 szczypta
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
0.25 łyżeczki
0.5 kilograma
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki. Skrop je cytryną.
Krok 2
Na małym ogniu podgrzej oliwę, na którą wrzuć słodką paprykę, starty imbir, cynamon oraz dodaj anyż, ostrą paprykę i goździk. Całość mieszaj drewnianą łyżką i podsmażaj do momentu, gdy anyż ściemnieje.
Krok 3
Następnie dodaj tymianek i pokrojone jabłka, wymieszaj. Gdy jabłka nabiorą złotego koloru, dolej wodę.
Krok 4
Duś wszystko do czasu, gdy jabłka zmiękną. Wtedy rozgnieć je widelcem, dodaj cukier, zwiększ ogień i duś do momentu, gdy nabiorą konsystencji rzadszej od marmolady. Podawaj lekko schłodzony jako dodatek do potraw z mięsa pieczonego, ryb oraz drobiu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej