
Składniki
2 łyżki
1 szczypta
1 łyżeczka
0.5 łyżki
1 szczypta
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
0.25 łyżeczki
0.5 kilograma
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki. Skrop je cytryną.
Krok 2
Na małym ogniu podgrzej oliwę, na którą wrzuć słodką paprykę, starty imbir, cynamon oraz dodaj anyż, ostrą paprykę i goździk. Całość mieszaj drewnianą łyżką i podsmażaj do momentu, gdy anyż ściemnieje.
Krok 3
Następnie dodaj tymianek i pokrojone jabłka, wymieszaj. Gdy jabłka nabiorą złotego koloru, dolej wodę.
Krok 4
Duś wszystko do czasu, gdy jabłka zmiękną. Wtedy rozgnieć je widelcem, dodaj cukier, zwiększ ogień i duś do momentu, gdy nabiorą konsystencji rzadszej od marmolady. Podawaj lekko schłodzony jako dodatek do potraw z mięsa pieczonego, ryb oraz drobiu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej