Czatney z jabłek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Czatney z jabłek

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 szczypta

1 łyżeczka

0.5 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

0.25 łyżeczki

0.5 kilograma

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki. Skrop je cytryną.

Krok 2

Na małym ogniu podgrzej oliwę, na którą wrzuć słodką paprykę, starty imbir, cynamon oraz dodaj anyż, ostrą paprykę i goździk. Całość mieszaj drewnianą łyżką i podsmażaj do momentu, gdy anyż ściemnieje.

Krok 3

Następnie dodaj tymianek i pokrojone jabłka, wymieszaj. Gdy jabłka nabiorą złotego koloru, dolej wodę.

Krok 4

Duś wszystko do czasu, gdy jabłka zmiękną. Wtedy rozgnieć je widelcem, dodaj cukier, zwiększ ogień i duś do momentu, gdy nabiorą konsystencji rzadszej od marmolady. Podawaj lekko schłodzony jako dodatek do potraw z mięsa pieczonego, ryb oraz drobiu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czatney z jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czatney z jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czatney z jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czatney z jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czatney z jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czatney z jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czatney z jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czatney z jabłek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kotlet po kowalsku
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej