Sos pomidorowo-cebulowy do zapiekanki makaronowej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos pomidorowo-cebulowy do zapiekanki makaronowej

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

0.5 łyżeczki

2 łyżki

2 sztuki

30 gramów

1 łyżka

4 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść tłuszcz, a następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Dodaj koncentrat pomidorowy i ketchup. Rozpuść w litrze wody, po czym wlej rosół i zagotuj.

Krok 3

Cebulę nadkrój, naszpikuj liściem laurowym i goździkami. Dodaj do sosu i gotuj 5 minut, po czym wyjmij.

Krok 4

Dopraw sos szczyptą soli, pieprzem, cukrem i sosem Worcester.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos pomidorowo-cebulowy do zapiekanki makaronowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos pomidorowo-cebulowy do zapiekanki makaronowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos pomidorowo-cebulowy do zapiekanki makaronowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos pomidorowo-cebulowy do zapiekanki makaronowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos pomidorowo-cebulowy do zapiekanki makaronowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos pomidorowo-cebulowy do zapiekanki makaronowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos pomidorowo-cebulowy do zapiekanki makaronowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos pomidorowo-cebulowy do zapiekanki makaronowej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Pierogi ruskie
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej