Sos pomidorowo-cebulowy do zapiekanki makaronowej
średnie
3 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
0.5 łyżeczki
2 łyżki
2 sztuki
30 gramów
1 łyżka
4 łyżki
1 łyżeczka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuść tłuszcz, a następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
Krok 2
Dodaj koncentrat pomidorowy i ketchup. Rozpuść w litrze wody, po czym wlej rosół i zagotuj.
Krok 3
Cebulę nadkrój, naszpikuj liściem laurowym i goździkami. Dodaj do sosu i gotuj 5 minut, po czym wyjmij.
Krok 4
Dopraw sos szczyptą soli, pieprzem, cukrem i sosem Worcester.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej