Sos pomidorowo-cebulowy do zapiekanki makaronowej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos pomidorowo-cebulowy do zapiekanki makaronowej

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

0.5 łyżeczki

2 łyżki

2 sztuki

30 gramów

1 łyżka

4 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść tłuszcz, a następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Dodaj koncentrat pomidorowy i ketchup. Rozpuść w litrze wody, po czym wlej rosół i zagotuj.

Krok 3

Cebulę nadkrój, naszpikuj liściem laurowym i goździkami. Dodaj do sosu i gotuj 5 minut, po czym wyjmij.

Krok 4

Dopraw sos szczyptą soli, pieprzem, cukrem i sosem Worcester.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos pomidorowo-cebulowy do zapiekanki makaronowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos pomidorowo-cebulowy do zapiekanki makaronowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos pomidorowo-cebulowy do zapiekanki makaronowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos pomidorowo-cebulowy do zapiekanki makaronowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos pomidorowo-cebulowy do zapiekanki makaronowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos pomidorowo-cebulowy do zapiekanki makaronowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos pomidorowo-cebulowy do zapiekanki makaronowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos pomidorowo-cebulowy do zapiekanki makaronowej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej