Sos pomidorowo-cebulowy do zapiekanki makaronowej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos pomidorowo-cebulowy do zapiekanki makaronowej

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

0.5 łyżeczki

2 łyżki

2 sztuki

30 gramów

1 łyżka

4 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść tłuszcz, a następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Dodaj koncentrat pomidorowy i ketchup. Rozpuść w litrze wody, po czym wlej rosół i zagotuj.

Krok 3

Cebulę nadkrój, naszpikuj liściem laurowym i goździkami. Dodaj do sosu i gotuj 5 minut, po czym wyjmij.

Krok 4

Dopraw sos szczyptą soli, pieprzem, cukrem i sosem Worcester.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos pomidorowo-cebulowy do zapiekanki makaronowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos pomidorowo-cebulowy do zapiekanki makaronowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos pomidorowo-cebulowy do zapiekanki makaronowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos pomidorowo-cebulowy do zapiekanki makaronowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos pomidorowo-cebulowy do zapiekanki makaronowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos pomidorowo-cebulowy do zapiekanki makaronowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos pomidorowo-cebulowy do zapiekanki makaronowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos pomidorowo-cebulowy do zapiekanki makaronowej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej