Sos sriracha – czym zastąpić? Co zamiast niego?

Brakło wam w kuchni paprykowego sosu sriracha? Czym zastąpić ten składnik, żeby danie miało podobny smak? Sriracha to niekwestionowany król pikantnych sosów określanym mianem najostrzejszego sosu świata. Czy można go jakoś zastąpić bez straty na smaku?

Sos sriracha – czym zastąpić go w potrawach?

Czym zastąpić sos sriracha? Paprykowy sos sriracha wywodzący swoją nazwę od miasta Sri Racha, w którym najprawdopodobniej powstał, jest produkowany z czerwonych papryczek jalapeno, bardzo intensywny i odpowiedni do orientalnych dań. Co zamiast sosu sriracha użyć do potraw jednogarnkowych czy dań typu street food? Z powodzeniem możecie wykorzystać inny sos z ostrych papryczek, np. sos pomidorowy z dodatkiem chili, tabasco lub sos z papryki habanero. Srirachę możecie zastąpić nie tylko gotowymi sosami, ale też tymi domowymi, ale przyprawionymi na ostro – sosem BBQ, sosem do kebaba lub gęstym sosem paprykowym.

Sos sriracha – zamiennik

Doskonały zamiennik sosu sriracha przygotujecie z papryczek chili, pomidorów, słodkiej papryki, czosnku, octu i soli. Czym zastąpić sos sriracha, jeśli nie możecie sobie pozwolić na czasochłonne przygotowywanie ostrego zamiennika? Najlepiej dodać do sosu pomidorowego dużo pieprzu i chili lub doprawić „na ostro” gęsty keczup. Jeśli dodatkowo wciśniecie do takiego sosu 1-2 ząbki czosnku i dodacie trochę ostrej cebulki, efekt będzie idealny. Ketchupem z dodatkami możecie urozmaicić hot-dogi, tortillę, wrapy, hamburgery, kebab boxy i inne dania typu street food.