Sos pieczarkowy ciemny - pieczeniowy: przepis | Przepisy.pl pixel

Sos pieczarkowy inaczej

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

19

heart
215 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

239 osób wydrukowało

Pobierz pdf

301 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 mililitrów

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku lub na patelni, na której przygotowywane było mięso, na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę cebulę i pokrojone w plastry grzyby.

Sos  pieczarkowy inaczej - Krok 1

Krok 2

Dodaj 200 ml zimnej wody. Patelnię zestaw z ognia, dodaj Esencję do sosu pieczeniowego jasnego Knorr, dzięki któremu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj, Wszystko razem gotuj dwie minuty.

Sos  pieczarkowy inaczej - Krok 2
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Przygotowując sos, możesz wykorzystać tylko dolne części grzybów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos  pieczarkowy inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos  pieczarkowy inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos  pieczarkowy inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos  pieczarkowy inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos  pieczarkowy inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos  pieczarkowy inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos  pieczarkowy inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos  pieczarkowy inaczej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos  pieczarkowy inaczejSos pieczarkowy inaczej

Sos pieczarkowy to nieodłączny składnik takich dań, jak gołąbki, krokiety czy mięsne pieczenie. Kremowy, gęsty, przyrządzony z dużymi kawałkami grzybów, podkreśli smak wielu potraw. Przygotujesz go dość szybko z zaledwie kilku składników. Potrzebujesz pieczarek, cebuli, przypraw i oleju. Pod koniec gotowania warto dorzucić też świeże zioła, np. rozmaryn, tymianek lub koperek. Będą doskonale komponować się z grzybami. Chcesz, aby całość była bardziej kremowa i delikatna? Dodaj do sosu odrobinę śmietany. Sos pieczarkowy będzie pasował do mięs, pierogów, klusek śląskich, placków ziemniaczanych i dań z makaronem. Może też stanowić uzupełnienie wytrawnych przekąsek, np. z ciasta francuskiego, jajek na twardo, pieczonych ziemniaków czy serowych grzanek. Podawaj go razem z pozostałymi składnikami lub obok, w sosjerce. Posyp sos natką pietruszki lub szczypiorkiem. Można go również urozmaicać różnymi warzywami. Sprawdzą się marchewka, papryka czy brokuły. Przygotuj ten wyśmienity dodatek do dań, korzystając z naszego przepisu.