Sos pieczarkowy ciemny - pieczeniowy: przepis | Przepisy.pl pixel

Sos pieczarkowy inaczej

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

18

heart
215 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

238 osób wydrukowało

Pobierz pdf

301 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 mililitrów

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku lub na patelni, na której przygotowywane było mięso, na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę cebulę i pokrojone w plastry grzyby.

Sos  pieczarkowy inaczej - Krok 1

Krok 2

Dodaj 200 ml zimnej wody. Patelnię zestaw z ognia, dodaj Esencję do sosu pieczeniowego jasnego Knorr, dzięki któremu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj, Wszystko razem gotuj dwie minuty.

Sos  pieczarkowy inaczej - Krok 2
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Przygotowując sos, możesz wykorzystać tylko dolne części grzybów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos  pieczarkowy inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos  pieczarkowy inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos  pieczarkowy inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos  pieczarkowy inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos  pieczarkowy inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos  pieczarkowy inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos  pieczarkowy inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos  pieczarkowy inaczej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos  pieczarkowy inaczejSos pieczarkowy inaczej

Sos pieczarkowy to nieodłączny składnik takich dań, jak gołąbki, krokiety czy mięsne pieczenie. Kremowy, gęsty, przyrządzony z dużymi kawałkami grzybów, podkreśli smak wielu potraw. Przygotujesz go dość szybko z zaledwie kilku składników. Potrzebujesz pieczarek, cebuli, przypraw i oleju. Pod koniec gotowania warto dorzucić też świeże zioła, np. rozmaryn, tymianek lub koperek. Będą doskonale komponować się z grzybami. Chcesz, aby całość była bardziej kremowa i delikatna? Dodaj do sosu odrobinę śmietany. Sos pieczarkowy będzie pasował do mięs, pierogów, klusek śląskich, placków ziemniaczanych i dań z makaronem. Może też stanowić uzupełnienie wytrawnych przekąsek, np. z ciasta francuskiego, jajek na twardo, pieczonych ziemniaków czy serowych grzanek. Podawaj go razem z pozostałymi składnikami lub obok, w sosjerce. Posyp sos natką pietruszki lub szczypiorkiem. Można go również urozmaicać różnymi warzywami. Sprawdzą się marchewka, papryka czy brokuły. Przygotuj ten wyśmienity dodatek do dań, korzystając z naszego przepisu.