Sos pieczarkowy ciemny - pieczeniowy: przepis | Przepisy.pl pixel

Sos pieczarkowy inaczej

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

19

heart
215 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

239 osób wydrukowało

Pobierz pdf

301 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 mililitrów

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku lub na patelni, na której przygotowywane było mięso, na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę cebulę i pokrojone w plastry grzyby.

Sos  pieczarkowy inaczej - Krok 1

Krok 2

Dodaj 200 ml zimnej wody. Patelnię zestaw z ognia, dodaj Esencję do sosu pieczeniowego jasnego Knorr, dzięki któremu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj, Wszystko razem gotuj dwie minuty.

Sos  pieczarkowy inaczej - Krok 2
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Przygotowując sos, możesz wykorzystać tylko dolne części grzybów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos  pieczarkowy inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos  pieczarkowy inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos  pieczarkowy inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos  pieczarkowy inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos  pieczarkowy inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos  pieczarkowy inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos  pieczarkowy inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos  pieczarkowy inaczej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
SPAGETTI
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos  pieczarkowy inaczejSos pieczarkowy inaczej

Sos pieczarkowy to nieodłączny składnik takich dań, jak gołąbki, krokiety czy mięsne pieczenie. Kremowy, gęsty, przyrządzony z dużymi kawałkami grzybów, podkreśli smak wielu potraw. Przygotujesz go dość szybko z zaledwie kilku składników. Potrzebujesz pieczarek, cebuli, przypraw i oleju. Pod koniec gotowania warto dorzucić też świeże zioła, np. rozmaryn, tymianek lub koperek. Będą doskonale komponować się z grzybami. Chcesz, aby całość była bardziej kremowa i delikatna? Dodaj do sosu odrobinę śmietany. Sos pieczarkowy będzie pasował do mięs, pierogów, klusek śląskich, placków ziemniaczanych i dań z makaronem. Może też stanowić uzupełnienie wytrawnych przekąsek, np. z ciasta francuskiego, jajek na twardo, pieczonych ziemniaków czy serowych grzanek. Podawaj go razem z pozostałymi składnikami lub obok, w sosjerce. Posyp sos natką pietruszki lub szczypiorkiem. Można go również urozmaicać różnymi warzywami. Sprawdzą się marchewka, papryka czy brokuły. Przygotuj ten wyśmienity dodatek do dań, korzystając z naszego przepisu.