Marynata z maślanki do karkówki

- Krok 1Włoszczyznę pokrój drobno, a cytrynę pokrój w drobną kostkę
- Krok 2Wszystkie składniki zmiksuj razem i dopraw delikatem Knorr.
- Krok 3Zalej marynatą 1 kg karkówki i marynuj przez 24 godz. Dzięki tej marynacie mięso staje się bardziej kruche.

To tak naprawdę niedojrzałe kwiaty drzewa, a swoją nazwę zawdzięczają kształtowi podobnemu do gwoździ. Ich sposób wykorzystania często jest też podobny – wbija się je w szynkę lub pieczenie. Goździki z Indonezji są niezbędne do wielu marynat, którym nadają intensywnego aromatu. Stanowią gwóźdź programu kulinarnego, w którym to Ty jesteś szefem kuchni.

Marynata z maślanki do karkówki
Wpadłeś kiedyś na to, aby przygotować marynatę z… maślanki? Jeśli nie, to łap gotowy przepis! Wystarczy, że dodasz włoszczyznę, odrobinę cytryny i ulubione przyprawy – świetna marynata z maślanki do mięsa gotowa! To jak, zaskoczysz bliskich nowym pomysłem na karkówkę?
Dla kogo?
Zdecydowanie dla tych, którzy chcą odkryć inne oblicze tradycyjnych potraw czy nowych połączeń smaków. Marynata z maślanki do mięsa to obowiązkowa pozycja!
Na jaką okazję?
Mięso marynowane w maślance będzie smakować wybornie zarówno po przygotowaniu na grillu, jak i w piekarniku – to opcja na nieco zimniejsze dni.
Czy wiesz, że?
Im dłużej pozostawisz w marynacie karkówkę, tym bardziej będzie ona aromatyczna. Dwanaście godzin to niezbędne minimum!
Dla urozmaicenia:
Marynatę z maślanki możesz użyć także do różnych rodzajów mięsa. Będzie pysznie!