Bigos z karkówki i boczku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bigos z karkówki i boczku

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

2

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżeczki

1 szczypta

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

30 dekagramów

1 kilogram

1 szklanka

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę pokroić w paski , zalać wodą i gotować 45 minut. Odcedzić zachowując 1 szklankę wywaru .

Krok 2

Karkówkę pokrojoną w kostkę posypać przyprawą do karkówki , skropić odrobiną oleju , wymieszać i zostawić na 30 minut .

Krok 3

Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć na odrobinie oleju na skwarki . Zdjąć z patelni skwareczki .

Krok 4

Na tłuszcz wrzucić karkówkę i obsmażyć ją na rumiano . Dołożyć pokrojoną w piórka cebulę i smażyć ja aż się zrobi złota .

Krok 5

Do odcedzonej kapusty dodać mięso , boczek , cebulę .Wlać oleju , włożyć kostkę bulionową . Dusić godzinę . Doprawić koncentratem pomidorowym , rozkruszoną Przyprawą w Mini kostkach Smażona cebula , Delikatem w płynie , szczyptą cukru i pieprzu mielonego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bigos z karkówki i boczku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bigos z karkówki i boczku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bigos z karkówki i boczku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bigos z karkówki i boczku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bigos z karkówki i boczku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bigos z karkówki i boczku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bigos z karkówki i boczku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bigos z karkówki i boczku   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej