
Składniki
1 sztuka
1 łyżka
null
null
null
2 sztuki
100 gramów
300 gramów
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę kiszoną gotuj, aż będzie miękka i odcedź.
Krok 2
Cebulkę obierz i posiekaj, zeszklij na rozgrzanym tłuszczu, dodaj pokrojony w kostkę boczek i wędlinę.
Krok 3
Zrumień, wymieszaj z ugotowaną, odcedzoną kapustą, przecierem pomidorowym i posiekanym drobniutko lub wyciśniętym czosnkiem. Dopraw do smaku.
Krok 4
Przełóż do żaroodpornego naczynia, podlej odrobiną wody i piecz przez 45 minut w temperaturze 200 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej