Bigos cygański – przepis. Jak zrobić i z czym?
Z czego powstaje bigos cygański, jak go doprawić i z czym podawać? Ten przepis jest ciekawą wariacją na temat klasycznego bigosu. Sprawdźcie szczegóły i przygotujcie bigos cygański w domu.
Jak zrobić bigos cygański?
Przygotowanie bigosu cygańskiego jest naprawdę szybkie. W tym daniu zamiast kawałków mięsa znajdują się małe wieprzowe pulpeciki, a kapusta jest zwykle zastąpiona pieczarkami i papryką, chociaż niektóre wariacje mają ją w składzie. Cygański bigos możecie serwować na obiad, kolację lub na imprezę. To rozgrzewające danie przygotujecie w łagodnej lub bardziej pikantnej wersji.
Przepis na bigos cygański
Na kilka porcji bigosu po cygańsku będziecie potrzebowali 700 g mielonej wieprzowiny (szynki lub łopatki), 800 g pieczarek, 1 jajka, 3 cebul, po jednej zielonej, czerwonej i żółtej papryce, 3 łyżek koncentratu pomidorowego, 3 łyżek pikantnego ketchupu, 6 ogórków konserwowych, kilku ziaren ziela angielskiego, łyżeczki ostrej papryki, 2 liści laurowych, pieprzu i oleju do smażenia.
Wymieszajcie mięso z jajkiem, doprawcie pieprzem i wyróbcie gładką masę, a następnie uformujcie z niej małe kotleciki i obsmażcie je na złoto ze wszystkich stron. Pieczarki pokrójcie w dużą kostkę, podsmażcie i przełóżcie na talerz. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju i podsmażcie cebulę pokrojoną w piórka. Następnie dodajcie papryki pokrojone w kostkę i połączcie je z pieczarkami. Dodajcie ketchup, koncentrat i przyprawy, a później duście na małym ogniu przez 20-30 minut. Dodajcie cienkie plasterki ogórków, podgrzewajcie jeszcze 5 minut, a pod koniec dodajcie klopsiki, wymieszajcie i duście danie jeszcze przez 2-3 minuty.
Komentarze (0)