Bigos z cukinii przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bigos z cukinii

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

49

heart
878 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

549 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1296 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 łyżka

200 gramów

100 gramów

3 sztuki

1 łyżka

0.5 szklanki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię pokrój kostkę.

Bigos z cukinii - Krok 1

Krok 2

Podsmaż na smalcu pokrojony również w kostkę boczek, dołóż plastry kiełbasy oraz cukinię. Smaż około 5 minut.

Bigos z cukinii - Krok 2

Krok 3

Dolej kilka łyżek wody, dopraw Delikatem Knorr, solą i pieprzem. Duś 5 minut.

Bigos z cukinii - Krok 3

Krok 4

Pomidory obierz ze skórki i dodaj do smażonych produktów, podgotuj. Posyp posiekaną natką.

Bigos z cukinii - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • lonia jurek w.

    lonia jurek w. , 05.08.2019

    Inne smaku jak z kapusty ale dobre !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ella Bella Woss

    Ella Bella Woss , 23.07.2017

    Ramirez ja robię tak samo i wygląda jak bigos a nie jak leczo (bo cukinia pokrojona w kostkę leczo przypomina)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ramirez Ramirez

    Ramirez Ramirez , 20.07.2016

    Moja wersja tego dania wyglada jak bigos poniewaz cukinie scieram na tarce, na grubych oczkach a nie kroje. Reszta podobnie - dodaje jeszcze koncentrat pomidorowy

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bigos z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bigos z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bigos z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bigos z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bigos z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bigos z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bigos z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bigos z cukinii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bigos z cukiniiBigos z cukinii

Cukiniowy bigos to danie intrygujące już samą nazwą. O polskim bigosie słyszał każdy, ale o bigosie z cukinii – mało kto! Ten nowatorski przepis musisz więc koniecznie zrobić dla swoich najbliższych. Bigos to potrawa z kuchni staropolskiej, zwyczajowo przygotowywana z kiszonej kapusty i mięsnych dodatków. Szczególnie często podaje się ją w okresie jesienno-zimowym, bo jest bardzo treściwa i zażegna głód nawet największego głodomora. To danie jednogarnkowe zdobyło serca Polaków również dzięki niepowtarzalnemu smakowi. Wystarczy jednak kapustę zamienić na cukinię, aby otrzymać zupełnie nową jakość. Bigos przygotowany z tego warzywa jest smaczny, kolorowy i niezwykle apetyczny. W sam raz na obiad lub kolację na ciepło. Jako dodatek możesz podać małą bułeczkę pszenną lub bagietkę, którą wytrzesz cały sos, jaki zostanie na talerzu. Smacznego!