Bigos z cukinii przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bigos z cukinii

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

49

heart
878 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

549 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1294 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 łyżka

200 gramów

100 gramów

3 sztuki

1 łyżka

0.5 szklanki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię pokrój kostkę.

Bigos z cukinii - Krok 1

Krok 2

Podsmaż na smalcu pokrojony również w kostkę boczek, dołóż plastry kiełbasy oraz cukinię. Smaż około 5 minut.

Bigos z cukinii - Krok 2

Krok 3

Dolej kilka łyżek wody, dopraw Delikatem Knorr, solą i pieprzem. Duś 5 minut.

Bigos z cukinii - Krok 3

Krok 4

Pomidory obierz ze skórki i dodaj do smażonych produktów, podgotuj. Posyp posiekaną natką.

Bigos z cukinii - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • lonia jurek w.

    lonia jurek w. , 05.08.2019

    Inne smaku jak z kapusty ale dobre !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ella Bella Woss

    Ella Bella Woss , 23.07.2017

    Ramirez ja robię tak samo i wygląda jak bigos a nie jak leczo (bo cukinia pokrojona w kostkę leczo przypomina)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ramirez Ramirez

    Ramirez Ramirez , 20.07.2016

    Moja wersja tego dania wyglada jak bigos poniewaz cukinie scieram na tarce, na grubych oczkach a nie kroje. Reszta podobnie - dodaje jeszcze koncentrat pomidorowy

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bigos z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bigos z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bigos z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bigos z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bigos z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bigos z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bigos z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bigos z cukinii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bigos - VIDEO
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bigos z cukiniiBigos z cukinii

Cukiniowy bigos to danie intrygujące już samą nazwą. O polskim bigosie słyszał każdy, ale o bigosie z cukinii – mało kto! Ten nowatorski przepis musisz więc koniecznie zrobić dla swoich najbliższych. Bigos to potrawa z kuchni staropolskiej, zwyczajowo przygotowywana z kiszonej kapusty i mięsnych dodatków. Szczególnie często podaje się ją w okresie jesienno-zimowym, bo jest bardzo treściwa i zażegna głód nawet największego głodomora. To danie jednogarnkowe zdobyło serca Polaków również dzięki niepowtarzalnemu smakowi. Wystarczy jednak kapustę zamienić na cukinię, aby otrzymać zupełnie nową jakość. Bigos przygotowany z tego warzywa jest smaczny, kolorowy i niezwykle apetyczny. W sam raz na obiad lub kolację na ciepło. Jako dodatek możesz podać małą bułeczkę pszenną lub bagietkę, którą wytrzesz cały sos, jaki zostanie na talerzu. Smacznego!