Bigos z cukinii

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

46

816 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

479 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1129 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 łyżka

200 gramów

100 gramów

3 sztuki

1 łyżka

0.5 szklanki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię pokrój kostkę.

Bigos z cukinii - Krok 1

Krok 2

Podsmaż na smalcu pokrojony również w kostkę boczek, dołóż plastry kiełbasy oraz cukinię. Smaż około 5 minut.

Bigos z cukinii - Krok 2

Krok 3

Dolej kilka łyżek wody, dopraw Delikatem Knorr, solą i pieprzem. Duś 5 minut.

Bigos z cukinii - Krok 3

Krok 4

Pomidory obierz ze skórki i dodaj do smażonych produktów, podgotuj. Posyp posiekaną natką.

Bigos z cukinii - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • lonia jurek w.

    lonia jurek w., 05.08.2019

    Inne smaku jak z kapusty ale dobre !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ella Bella Woss

    Ella Bella Woss, 23.07.2017

    Ramirez ja robię tak samo i wygląda jak bigos a nie jak leczo (bo cukinia pokrojona w kostkę leczo przypomina)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ramirez Ramirez

    Ramirez Ramirez, 20.07.2016

    Moja wersja tego dania wyglada jak bigos poniewaz cukinie scieram na tarce, na grubych oczkach a nie kroje. Reszta podobnie - dodaje jeszcze koncentrat pomidorowy

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bigos z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bigos z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bigos z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bigos z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bigos z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bigos z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bigos z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bigos z cukiniiBigos z cukinii

Cukiniowy bigos to danie intrygujące już samą nazwą. O polskim bigosie słyszał każdy, ale o bigosie z cukinii – mało kto! Ten nowatorski przepis musisz więc koniecznie zrobić dla swoich najbliższych. Bigos to potrawa z kuchni staropolskiej, zwyczajowo przygotowywana z kiszonej kapusty i mięsnych dodatków. Szczególnie często podaje się ją w okresie jesienno-zimowym, bo jest bardzo treściwa i zażegna głód nawet największego głodomora. To danie jednogarnkowe zdobyło serca Polaków również dzięki niepowtarzalnemu smakowi. Wystarczy jednak kapustę zamienić na cukinię, aby otrzymać zupełnie nową jakość. Bigos przygotowany z tego warzywa jest smaczny, kolorowy i niezwykle apetyczny. W sam raz na obiad lub kolację na ciepło. Jako dodatek możesz podać małą bułeczkę pszenną lub bagietkę, którą wytrzesz cały sos, jaki zostanie na talerzu. Smacznego!