
Składniki
1 łyżeczka
1 szklanka
6 sztuk
0.5 szklanki
2 szklanki
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiej przez drobne sitko. W woku rozpuść ghee, dodaj mąkę i smaż na wolnym ogniu około 10-15 minut ciągle mieszając.
Krok 2
Gdy mąka uzyska złotawy kolor i będzie wydzielać smaczny zapach, dodaj kardamon, orzeszki oraz migdały. Chwilę mieszaj i zdejmij z ognia. Odstaw do ostygnięcia.
Krok 3
Dodaj cukier puder, wszystko wymieszaj i formuj małe gładkie kuleczki. Gotowe kuleczki można przechowywać kilka dni w lodówce, a przed podaniem należy je podgrzać.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej

























