Wegetariańskie curry ziemniaczane z fasolką szparagową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegetariańskie curry ziemniaczane z fasolką szparagową

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

heart
58 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżeczki

250 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

0.5 pęczka

3 łyżki

100 mililitrów

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój w plastry o grubości 0,5 cm. Jeśli używasz świeżej fasolki, obetnij jej końce, a same strąki pokrój na kawałki długości 2–3 cm. Posiekaj czosnek, chili, natkę kolendry. Drobno pokrój szczypior.

Wegetariańskie curry ziemniaczane z fasolką szparagową - Krok 1

Krok 2

Na suchej patelni podpraż Kmin Rzymski z Indii Knorr, Kurkumę z Indii Knorr i przyprawę Garam Masala Knorr. Gdy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, dodaj olej, cebulę, czosnek i chili. Całość smaż przez chwilę. Dodaj ziemniaki, fasolkę oraz kilka łyżek wody (maksymalnie 100 ml). Duś pod przykryciem ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. Połącz curry z jogurtem i oprósz natką kolendry oraz szczypiorkiem.

Wegetariańskie curry ziemniaczane z fasolką szparagową - Krok 2
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Gotowe danie możesz posypać uprażonymi migdałami lub cebulką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegetariańskie curry ziemniaczane z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegetariańskie curry ziemniaczane z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegetariańskie curry ziemniaczane z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegetariańskie curry ziemniaczane z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegetariańskie curry ziemniaczane z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegetariańskie curry ziemniaczane z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegetariańskie curry ziemniaczane z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegetariańskie curry ziemniaczane z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegetariańskie curry ziemniaczane z fasolką szparagowąWegetariańskie curry ziemniaczane z fasolką szparagową

Curry to idealne danie na każdą okazję. Łatwe oraz szybkie w przygotowaniu, z powodzeniem może stać się elementem codziennego menu. Wegetariańskie curry ziemniaczane z fasolką szparagową składa się z prostych składników, które w towarzystwie odpowiednio dobranych przypraw zamieniają się w potrawę, której wprost trudno będzie się oprzeć.

Dla kogo?

Dla fanów łatwych do zrobienia i jednocześnie smacznych dań. To potrawa wegetariańska, więc osoby niejedzące mięsa powinny na stałe wpisać ją do swojego menu. Curry z ziemniakami i fasolką nikogo nie zawiedzie!

Na jaką okazję?

Na rodzinny obiad lub kolację. Wegetariańskie curry jest łatwe w przygotowaniu, więc zawsze się sprawdzi.

Czy wiesz, że?

Mrożona fasolka szparagowa będzie tak samo smaczna jak świeża. Dlatego przepisy z jej udziałem możesz przygotowywać przez cały rok.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz wzbogacić smak curry, posyp je uprażonymi migdałami.