Wegetariańskie curry ziemniaczane z fasolką szparagową
łatwe
48 osób zapisało

Składniki
500 gramów
2 łyżeczki
250 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
0.5 pęczka
3 łyżki
100 mililitrów
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój w plastry o grubości 0,5 cm. Jeśli używasz świeżej fasolki, obetnij jej końce, a same strąki pokrój na kawałki długości 2–3 cm. Posiekaj czosnek, chili, natkę kolendry. Drobno pokrój szczypior.

Krok 2
Na suchej patelni podpraż Kmin Rzymski z Indii Knorr, Kurkumę z Indii Knorr i przyprawę Garam Masala Knorr. Gdy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, dodaj olej, cebulę, czosnek i chili. Całość smaż przez chwilę. Dodaj ziemniaki, fasolkę oraz kilka łyżek wody (maksymalnie 100 ml). Duś pod przykryciem ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. Połącz curry z jogurtem i oprósz natką kolendry oraz szczypiorkiem.


Dobra rada:
Gotowe danie możesz posypać uprażonymi migdałami lub cebulką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegetariańskie curry ziemniaczane z fasolką szparagową
Curry to idealne danie na każdą okazję. Łatwe oraz szybkie w przygotowaniu, z powodzeniem może stać się elementem codziennego menu. Wegetariańskie curry ziemniaczane z fasolką szparagową składa się z prostych składników, które w towarzystwie odpowiednio dobranych przypraw zamieniają się w potrawę, której wprost trudno będzie się oprzeć.
Dla kogo?
Dla fanów łatwych do zrobienia i jednocześnie smacznych dań. To potrawa wegetariańska, więc osoby niejedzące mięsa powinny na stałe wpisać ją do swojego menu. Curry z ziemniakami i fasolką nikogo nie zawiedzie!
Na jaką okazję?
Na rodzinny obiad lub kolację. Wegetariańskie curry jest łatwe w przygotowaniu, więc zawsze się sprawdzi.
Czy wiesz, że?
Mrożona fasolka szparagowa będzie tak samo smaczna jak świeża. Dlatego przepisy z jej udziałem możesz przygotowywać przez cały rok.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz wzbogacić smak curry, posyp je uprażonymi migdałami.