
Składniki
1 sztuka
4 łyżki
0.5 pęczka
1 opakowanie
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Homara rozmroź w lodówce przez noc. Następnie przetnij wzdłuż na pół, zaczynając od głowy.
Krok 2
Oderwij szczypce. Rozetnij skorupę i wyjmij mięso. Cały korpus dokładnie umyj, pozbądź się zielonych części z głowy. Powinno pozostać samo białe mięso. Tak przygotowanego homara dokładnie wysusz ręcznikiem papierowym.
Krok 3
Czosnek oraz natkę drobno posiekaj.
Krok 4
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z miękkim masłem, natką i czosnkiem. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.
Krok 5
Homara ułóż w naczyniu żaroodpornym i na wierzchu połóż masło czosnkowe.
Krok 6
Homara ułóż w naczyniu żaroodpornym i na wierzchu połóż masło czosnkowe.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Homar z masłem czosnkowym
Homar z sosem czosnkowym to wykwintne danie, które doskonale nadaje się na różne okazje – możesz go podać zarówno na eleganckie przyjęcie, jak i rodzinny obiad. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników, m.in. parzonego homara, natki pietruszki oraz ząbku czosnku. Rozmrożonego homara przetnij wzdłuż (zaczynając od głowy), następnie rozetnij skorupę i wyjmij mięso (nie zapomnij również o oderwaniu szczypiec). Sekret tej potrawy tkwi w sosie – wystarczy, że sos sałatkowy wymieszasz z posiekaną drobno natką pietruszki oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku (całość koniecznie dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem). Opcjonalnie do sosu możesz dodać także pokrojoną papryczkę chilli, zwłaszcza jeśli lubisz nieco pikantniejszy smak dań. Polanego sosem homara ułóż w żaroodpornym naczyniu i wstaw do nagrzanego piekarnika. Gotowe danie podawaj razem ze świeżą bagietką lub grzankami. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj homara z sosem czosnkowym. Koniecznie według naszego przepisu. Smacznego!
































