Homar z masłem czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Homar z masłem czosnkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 łyżki

0.5 pęczka

1 opakowanie

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Homara rozmroź w lodówce przez noc. Następnie przetnij wzdłuż na pół, zaczynając od głowy.

Krok 2

Oderwij szczypce. Rozetnij skorupę i wyjmij mięso. Cały korpus dokładnie umyj, pozbądź się zielonych części z głowy. Powinno pozostać samo białe mięso. Tak przygotowanego homara dokładnie wysusz ręcznikiem papierowym.

Krok 3

Czosnek oraz natkę drobno posiekaj.

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z miękkim masłem, natką i czosnkiem. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.

Krok 5

Homara ułóż w naczyniu żaroodpornym i na wierzchu połóż masło czosnkowe.

Krok 6

Homara ułóż w naczyniu żaroodpornym i na wierzchu połóż masło czosnkowe.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Homar z masłem czosnkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Homar z masłem czosnkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Homar z masłem czosnkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Homar z masłem czosnkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Homar z masłem czosnkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Homar z masłem czosnkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Homar z masłem czosnkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Homar z masłem czosnkowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
8 osób ogląda przepis:
Szakszuka
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Homar z masłem czosnkowym Homar z masłem czosnkowym

Homar z sosem czosnkowym to wykwintne danie, które doskonale nadaje się na różne okazje – możesz go podać zarówno na eleganckie przyjęcie, jak i rodzinny obiad. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników, m.in. parzonego homara, natki pietruszki oraz ząbku czosnku. Rozmrożonego homara przetnij wzdłuż (zaczynając od głowy), następnie rozetnij skorupę i wyjmij mięso (nie zapomnij również o oderwaniu szczypiec). Sekret tej potrawy tkwi w sosie – wystarczy, że sos sałatkowy wymieszasz z posiekaną drobno natką pietruszki oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku (całość koniecznie dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem). Opcjonalnie do sosu możesz dodać także pokrojoną papryczkę chilli, zwłaszcza jeśli lubisz nieco pikantniejszy smak dań. Polanego sosem homara ułóż w żaroodpornym naczyniu i wstaw do nagrzanego piekarnika. Gotowe danie podawaj razem ze świeżą bagietką lub grzankami. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj homara z sosem czosnkowym. Koniecznie według naszego przepisu. Smacznego!