Letnia sałatka z homarem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Letnia sałatka z homarem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 łyżek

null

2 opakowania

0.5 pęczka

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Homara rozmroź w lodówce przez noc. Następnie przetnij wzdłuż na pół, zaczynając od głowy.

Krok 2

Oderwij szczypce. Rozetnij skorupę i wyjmij mięso. Cały korpus dokładnie umyj, pozbądź się zielonych części z głowy. Powinno pozostać samo białe mięso. Tak przygotowanego homara dokładnie wysusz ręcznikiem papierowym.

Krok 3

Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, posiekaną pietruszką i sosem sałatkowym Knorr.

Krok 4

Homara polej połową sosu i upiecz w piekarniku z funkcją grill przez 10 minut.

Krok 5

W tym czasie porwij liście sałaty i wrzuć do miski. Dodaj pomidory przekrojona na pół i cebulą w plastry.

Krok 6

Upieczonego, ciepłego homara wrzuć do sałatki. Polej pozostałym sosem, wymieszaj i natychmiast podawaj z paluszkami grisini.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Letnia sałatka z homarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Letnia sałatka z homarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Letnia sałatka z homarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Letnia sałatka z homarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Letnia sałatka z homarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Letnia sałatka z homarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Letnia sałatka z homarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Letnia sałatka z homarem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Marynowany bakłażan
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej