
Składniki
1 sztuka
4 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
4 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
5 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka umyj, osusz i rozdziel na ćwiartki. Natrzyj solą i przełóż do natłuszczonej żaroodpornej formy do zapiekania.
Krok 2
Cebulkę i czosnek posiekaj, papryczki oczyść z nasionek i pokrój drobno.
Krok 3
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórek i potnij na kawałki. Zmiksuj razem z resztą warzyw, dodaj ocet, oliwę i przyprawy.
Krok 4
Tak przygotowanym sosem polej mięso i przykryj wierzch kawałkiem folii aluminiowej . Piecz w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni przez 50-60 minut do czasu, gdy mięso będzie miękkie, a sos wystarczająco gęsty.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej