Wątróbka w winnym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wątróbka w winnym sosie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

4 łyżki

60 mililitrów

10 dekagramów

75 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wątrobę pokrój w cienkie plastry, obtocz w mące i smaż na oleju około 5 minut. Posól, oprósz pieprzem, przykryj i trzymaj w cieple.

Krok 2

Cebulę pokrój na krążki, a szynkę bardzo drobno. Podsmaż na tym samym oleju.

Krok 3

Kiedy cebula się zrumieni dolej wino, wymieszaj i gotuj, aby wino zredukować do minimum.

Krok 4

Na wątróbki wyłóż cebulę z szynką i podawaj.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wątróbka  w winnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wątróbka  w winnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wątróbka  w winnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wątróbka  w winnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wątróbka  w winnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wątróbka  w winnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wątróbka  w winnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wątróbka  w winnym sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Jesienny gulasz z soczewicy
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej