Ziemniaki nadziewane ziemniakami i mięsem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziemniaki nadziewane ziemniakami i mięsem

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

20 dekagramów

10 dekagramów

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

6 łyżek

2.5 szklanki

0.5 szklanki

1 szczypta

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki oczyścić i bardzo drobno pokroić. Usmażyć na maśle z olejem ( po łyżce na rumiano i podzielić na pół. Cebule pokroić bardzo drobno i usmażyć na złoto na pozostałym tłuszczu. Wymieszać mięso, połowę pieczarek, cebulę i połowę natki . Doprawić Delikatem uniwersalnym. Ziemniaki obrać i umyć. Wydrążyć łyżeczką w ziemniakach ,, łódeczki" na farsz. ( kawałki wydrążonych ziemniaków zostawić - można je użyć na zupę lub ułożyć obok ziemniaków i dusić razem ).

Krok 2

Napełnić ziemniaki farszem. Ułożyć na dnie szerokiego garnka. Rozpuścić we wrzącej wodzie kostkę grzybową . Zalać grzybowym bulionem ziemniaki , dorzucić resztę usmażonych pieczarek i dusić na małym gazie ok. 40 minut. Dolać śmietankę.

Krok 3

Doprawić sos do smaku - zagęścić zasmażką błyskawiczną. Podawać posypane resztą natki pietruszki.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki nadziewane ziemniakami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki nadziewane ziemniakami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki nadziewane ziemniakami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki nadziewane ziemniakami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki nadziewane ziemniakami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki nadziewane ziemniakami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki nadziewane ziemniakami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki nadziewane ziemniakami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej