Ziemniaki nadziewane ziemniakami i mięsem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziemniaki nadziewane ziemniakami i mięsem

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2.5 szklanki

10 dekagramów

1 szczypta

6 łyżek

2 łyżki

1 sztuka

20 dekagramów

3 łyżki

0.5 szklanki

2 łyżki

1 szczypta

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki oczyścić i bardzo drobno pokroić. Usmażyć na maśle z olejem ( po łyżce na rumiano i podzielić na pół. Cebule pokroić bardzo drobno i usmażyć na złoto na pozostałym tłuszczu. Wymieszać mięso, połowę pieczarek, cebulę i połowę natki . Doprawić Delikatem uniwersalnym. Ziemniaki obrać i umyć. Wydrążyć łyżeczką w ziemniakach ,, łódeczki" na farsz. ( kawałki wydrążonych ziemniaków zostawić - można je użyć na zupę lub ułożyć obok ziemniaków i dusić razem ).

Krok 2

Napełnić ziemniaki farszem. Ułożyć na dnie szerokiego garnka. Rozpuścić we wrzącej wodzie kostkę grzybową . Zalać grzybowym bulionem ziemniaki , dorzucić resztę usmażonych pieczarek i dusić na małym gazie ok. 40 minut. Dolać śmietankę.

Krok 3

Doprawić sos do smaku - zagęścić zasmażką błyskawiczną. Podawać posypane resztą natki pietruszki.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki nadziewane ziemniakami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki nadziewane ziemniakami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki nadziewane ziemniakami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki nadziewane ziemniakami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki nadziewane ziemniakami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki nadziewane ziemniakami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki nadziewane ziemniakami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki nadziewane ziemniakami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej