Sardynki w pomidorach - Sardine al pomodoro
łatwe
10 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 łyżka
400 gramów
1 szczypta
2 łyżki
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę drobno posiekaj i podduś na oliwie.
Krok 2
Pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Smaż około 20 minut.
Krok 3
Sardynki umyj, posól i posyp mąką. Usmaż je na oddzielnej patelni.
Krok 4
Odsącz, ułóż na półmisku i polej sosem pomidorowym. Włóż do lodówki na 12 godzin.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej