Składniki
500 gramów
1 opakowanie
350 mililitrów
1 sztuka
1 szklanka
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój kurczaka na kawałki i podsmaż na rozgrzanym oleju.
Krok 2
Paprykę pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do kurczaka.
Krok 3
Cebulkę, zielone i białe części posiekaj i dodaj do mięsa.
Krok 4
Fix Knorr wymieszaj z wodą lub bulionem i wlej na patelnię.
Krok 5
Wszystko gotuj 5 minut, dodaj groszek i kontynuuj gotowanie kolejne 4 minuty. Gotowe danie podawaj z ryżem lub ziemniakami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku
Orientalnego charakteru temu smacznemu daniu dodaje mieszanka przypraw. W sosie wyczuć można kardamon, imbir czy goździki. Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku łączy intensywność tych dodatków z delikatnym soczystym mięsem i warzywami. Mięso smaży się – najpierw samo, a potem z papryką i cebulą. Całość dusi się w orientalnym sosie. Na końcu dorzuca się zielony groszek, który dzięki swojemu łagodnemu, słodkawemu smakowi stanowi dobre uzupełnienie pikantnych, wyrazistych przypraw. Danie serwuje się najczęściej z ryżem, np. basmati lub jaśminowym. Można je także podawać z makaronem ryżowym lub razowym. Posyp potrawę prażonymi orzechami nerkowca oraz świeżą natką pietruszki lub kolendry. Jej smak wzbogaci też papryczka chili. Jeśli lubisz bardzo pikantne jedzenie, dorzuć ją do sosu. Potrawkę z kurczaka z dymką i groszkiem serwuj na obiad lub z chlebkiem naan i podawaj jako ciepłą kolację. Wprowadź do swojego menu trochę egzotyki. Wypróbuj tę wyśmienitą potrawę, przygotowując ją według powyższego przepisu!