Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
388 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

256 osób wydrukowało

Pobierz pdf

311 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

350 mililitrów

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój kurczaka na kawałki i podsmaż na rozgrzanym oleju.

Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku - Krok 1

Krok 2

Paprykę pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do kurczaka.

Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku - Krok 2

Krok 3

Cebulkę, zielone i białe części posiekaj i dodaj do mięsa.

Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z wodą lub bulionem i wlej na patelnię.

Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku - Krok 4

Krok 5

Wszystko gotuj 5 minut, dodaj groszek i kontynuuj gotowanie kolejne 4 minuty. Gotowe danie podawaj z ryżem lub ziemniakami.

Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjskuPotrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku

Orientalnego charakteru temu smacznemu daniu dodaje mieszanka przypraw. W sosie wyczuć można kardamon, imbir czy goździki. Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku łączy intensywność tych dodatków z delikatnym soczystym mięsem i warzywami. Mięso smaży się – najpierw samo, a potem z papryką i cebulą. Całość dusi się w orientalnym sosie. Na końcu dorzuca się zielony groszek, który dzięki swojemu łagodnemu, słodkawemu smakowi stanowi dobre uzupełnienie pikantnych, wyrazistych przypraw. Danie serwuje się najczęściej z ryżem, np. basmati lub jaśminowym. Można je także podawać z makaronem ryżowym lub razowym. Posyp potrawę prażonymi orzechami nerkowca oraz świeżą natką pietruszki lub kolendry. Jej smak wzbogaci też papryczka chili. Jeśli lubisz bardzo pikantne jedzenie, dorzuć ją do sosu. Potrawkę z kurczaka z dymką i groszkiem serwuj na obiad lub z chlebkiem naan i podawaj jako ciepłą kolację. Wprowadź do swojego menu trochę egzotyki. Wypróbuj tę wyśmienitą potrawę, przygotowując ją według powyższego przepisu!