Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
388 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

255 osób wydrukowało

Pobierz pdf

310 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

350 mililitrów

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój kurczaka na kawałki i podsmaż na rozgrzanym oleju.

Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku - Krok 1

Krok 2

Paprykę pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do kurczaka.

Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku - Krok 2

Krok 3

Cebulkę, zielone i białe części posiekaj i dodaj do mięsa.

Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z wodą lub bulionem i wlej na patelnię.

Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku - Krok 4

Krok 5

Wszystko gotuj 5 minut, dodaj groszek i kontynuuj gotowanie kolejne 4 minuty. Gotowe danie podawaj z ryżem lub ziemniakami.

Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjskuPotrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku

Orientalnego charakteru temu smacznemu daniu dodaje mieszanka przypraw. W sosie wyczuć można kardamon, imbir czy goździki. Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem po indyjsku łączy intensywność tych dodatków z delikatnym soczystym mięsem i warzywami. Mięso smaży się – najpierw samo, a potem z papryką i cebulą. Całość dusi się w orientalnym sosie. Na końcu dorzuca się zielony groszek, który dzięki swojemu łagodnemu, słodkawemu smakowi stanowi dobre uzupełnienie pikantnych, wyrazistych przypraw. Danie serwuje się najczęściej z ryżem, np. basmati lub jaśminowym. Można je także podawać z makaronem ryżowym lub razowym. Posyp potrawę prażonymi orzechami nerkowca oraz świeżą natką pietruszki lub kolendry. Jej smak wzbogaci też papryczka chili. Jeśli lubisz bardzo pikantne jedzenie, dorzuć ją do sosu. Potrawkę z kurczaka z dymką i groszkiem serwuj na obiad lub z chlebkiem naan i podawaj jako ciepłą kolację. Wprowadź do swojego menu trochę egzotyki. Wypróbuj tę wyśmienitą potrawę, przygotowując ją według powyższego przepisu!