Polenta zapiekana z truflami lub pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polenta zapiekana z truflami lub pieczarkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

150 gramów

200 gramów

500 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby pokrój na plasterki.

Krok 2

Polentę posyp 3 łyżkami tartego sera, 1/3 pokrojonych w plasterki grzybów i kawałkami masła.

Krok 3

Wysmaruj naczynie do zapiekania masłem, po czym pokrój polentę w kostkę i układaj w naczyniu warstwami - polenta, roztopione masło, grzyby itd. Wierzch posyp resztą sera.

Krok 4

Włóż do piekarnika i zapiecz.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polenta zapiekana z truflami lub pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polenta zapiekana z truflami lub pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polenta zapiekana z truflami lub pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polenta zapiekana z truflami lub pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polenta zapiekana z truflami lub pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polenta zapiekana z truflami lub pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polenta zapiekana z truflami lub pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polenta zapiekana z truflami lub pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej