Polenta zapiekana z truflami lub pieczarkami
łatwe
6 osób zapisało

Składniki
1 szczypta
150 gramów
200 gramów
500 gramów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby pokrój na plasterki.
Krok 2
Polentę posyp 3 łyżkami tartego sera, 1/3 pokrojonych w plasterki grzybów i kawałkami masła.
Krok 3
Wysmaruj naczynie do zapiekania masłem, po czym pokrój polentę w kostkę i układaj w naczyniu warstwami - polenta, roztopione masło, grzyby itd. Wierzch posyp resztą sera.
Krok 4
Włóż do piekarnika i zapiecz.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej