Kurczę mulligatawny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczę mulligatawny

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

150 mililitrów

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

2 sztuki

1.5 kilograma

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyj i podziel na 8 kawałków. Cebulę, czosnek i chili drobno posiekaj.

Krok 2

Na rozgrzane ghee wrzuć kurczaka i zarumień. Dodaj cebulę, czosnek i chili i smaż przez 3 minuty.

Krok 3

Dolej jogurt i gotuj do momentu, gdy sos stanie się rumiany.

Krok 4

Wlej litr wody, posól i zagotuj.

Krok 5

Przyprawy upraż na suchej patelni i dodaj do zupy. Gotuj przez 2 godziny do momentu, gdy mięso będzie łatwo odchodzić od kości.

Krok 6

Mięso wyjmij, pokrój na małe kawałki i ponownie wrzuć do garnka. Zupę podawaj z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczę mulligatawny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczę mulligatawny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczę mulligatawny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczę mulligatawny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczę mulligatawny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczę mulligatawny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczę mulligatawny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczę mulligatawny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej