Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej z batatami i grzybami shitake z sosem tahini
NOWY PRZEPIS
łatwe
7 osób zapisało

Składniki
800 gramów
3 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
1 cm
1 łyżka
1 sztuka
2 łyżki
200 gramów
200 gramów
200 gramów
1 sztuka
4 sztuki
dresing:
2 łyżki
200 gramów
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z przerostów i z żył, pokrój w grube 2-3 cm kostkę. Bataty pokrój w grube co najmniej 1 cm pół-plastry, sparz je przez 1 minutę w gotującej się wodzie. Cukinię przekrój na cztery części, usuń pestki z miąższu, pokrój w grube plastry podobnej wielkości co bataty, w podobne kształty pokrój paprykę . Grzyby zalej wrzątkiem spraw, żeby zmiękły, po czym ułóż na papierowym ręczniku aby zebrać wodę.
Krok 2
W misce wymieszaj ketchup, sos sojowy, olej sezamowy, imbir , miód, startą skórkę z pomarańczy oraz przyprawę Knorr. W powstałej marynacie wymieszaj mięso i warzywa. Wszystko razem marynuj około 20 minut.
Krok 3
Na drewniane szpikulce wcześniej namoczonej w wodzie nadziewaj na przemian po kolei mięso, grzyby, bataty, cukinię. Całość kontynuuj do wyczerpania składników.
Krok 4
Gotowe szaszłyki opiekaj na średnio rozgrzanym grillu , na tackach aluminiowych pod przykryciem po około 4-5 minuty z każdej strony. W między czasie podgrzej też na grillu chlebek pita.
Krok 5
Gotowe szaszłyki podawaj na gorącej picie polewając całość dresingiem tahini.
Krok 6
Dresing tahini: W misce połącz majonez , jogurt, sos tahini, starty na tarce czosnek, wyciśnięty sok z połówki cytryny oraz posiekany pęczek natki pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Ketchup Hellmann's Pikantny
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej z batatami i grzybami shitake z sosem tahini
Lubisz kuchnię orientalną, która charakteryzuje się bogactwem składników i ciekawych smaków? Spróbuj naszego przepisu na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej z batatami i grzybami shitake z sosem tahini. Przygotujesz je w pół godziny na rozgrzanym ruszcie grilla, a efekty miło Cię zaskoczą. Na co czekasz? Zacznij przygotowania szaszłyków z polędwiczki wieprzowej już dziś!
Na jaką okazję?
Biesiadowanie na świeżym powietrzu to doskonały moment na przygotowanie wyśmienitych szaszłyków z polędwiczki wieprzowej. Uważaj, bo istnieje prawdopodobieństwo, że znikną z talerzy gości w kilka minut! Może od razu przygotujesz większą porcję? Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej sprawdzą się również jako propozycja na obiad lub kolację. Zaserwuj je z dodatkiem pieczonych ziemniaków, a stworzysz pełne i wyjątkowo smaczne danie.
Czy wiesz, że?
W naszym przepisie na szaszłyki z polędwiczki znajdziesz grzyby shitake. Znasz ten produkt? Jeżeli nie, to przychodzimy z kilkoma najważniejszymi informacjami! Grzyby shitake, znane również jako twardnik japoński, charakteryzują się lekko kwaśnym i głębokim smakiem. Po podpieczeniu na grillu smakują jeszcze lepiej! Przekonaj się o tym przy najbliższej okazji i opowiedz nam o swoich wrażeniach.
Dla urozmaicenia:
Jeżeli chcesz zmodyfikować listę składników na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej, to zwróć szczególną uwagę na mięso w naszej recepturze. Oprócz polędwiczki wieprzowej możesz również przygotować kurczaka lub baraninę. Wybierz swoje ulubione składniki i stwórz kompozycję, która zachwyci Cię smakiem!