Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej z batatami i grzybami shitake z sosem tahini przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej z batatami i grzybami shitake z sosem tahini

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

3 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 cm

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

200 gramów

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

4 sztuki

dresing:

2 łyżki

200 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z przerostów i z żył, pokrój w grube 2-3 cm kostkę. Bataty pokrój w grube co najmniej 1 cm pół-plastry, sparz je przez 1 minutę w gotującej się wodzie. Cukinię przekrój na cztery części, usuń pestki z miąższu, pokrój w grube plastry podobnej wielkości co bataty, w podobne kształty pokrój paprykę . Grzyby zalej wrzątkiem spraw, żeby zmiękły, po czym ułóż na papierowym ręczniku aby zebrać wodę.

Krok 2

W misce wymieszaj ketchup, sos sojowy, olej sezamowy, imbir , miód, startą skórkę z pomarańczy oraz przyprawę Knorr. W powstałej marynacie wymieszaj mięso i warzywa. Wszystko razem marynuj około 20 minut.

Krok 3

Na drewniane szpikulce wcześniej namoczonej w wodzie nadziewaj na przemian po kolei mięso, grzyby, bataty, cukinię. Całość kontynuuj do wyczerpania składników.

Krok 4

Gotowe szaszłyki opiekaj na średnio rozgrzanym grillu , na tackach aluminiowych pod przykryciem po około 4-5 minuty z każdej strony. W między czasie podgrzej też na grillu chlebek pita.

Krok 5

Gotowe szaszłyki podawaj na gorącej picie polewając całość dresingiem tahini.

Krok 6

Dresing tahini: W misce połącz majonez , jogurt, sos tahini, starty na tarce czosnek, wyciśnięty sok z połówki cytryny oraz posiekany pęczek natki pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej z batatami i grzybami shitake z sosem tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej z batatami i grzybami shitake z sosem tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej z batatami i grzybami shitake z sosem tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej z batatami i grzybami shitake z sosem tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej z batatami i grzybami shitake z sosem tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej z batatami i grzybami shitake z sosem tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej z batatami i grzybami shitake z sosem tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej z batatami i grzybami shitake z sosem tahini - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej z batatami i grzybami shitake z sosem tahiniSzaszłyki z polędwiczki wieprzowej z batatami i grzybami shitake z sosem tahini

Lubisz kuchnię orientalną, która charakteryzuje się bogactwem składników i ciekawych smaków? Spróbuj naszego przepisu na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej z batatami i grzybami shitake z sosem tahini. Przygotujesz je w pół godziny na rozgrzanym ruszcie grilla, a efekty miło Cię zaskoczą. Na co czekasz? Zacznij przygotowania szaszłyków z polędwiczki wieprzowej już dziś!

Na jaką okazję? 

Biesiadowanie na świeżym powietrzu to doskonały moment na przygotowanie wyśmienitych szaszłyków z polędwiczki wieprzowej. Uważaj, bo istnieje prawdopodobieństwo, że znikną z talerzy gości w kilka minut! Może od razu przygotujesz większą porcję? Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej sprawdzą się również jako propozycja na obiad lub kolację. Zaserwuj je z dodatkiem pieczonych ziemniaków, a stworzysz pełne i wyjątkowo smaczne danie. 

Czy wiesz, że? 

W naszym przepisie na szaszłyki z polędwiczki znajdziesz grzyby shitake. Znasz ten produkt? Jeżeli nie, to przychodzimy z kilkoma najważniejszymi informacjami! Grzyby shitake, znane również jako twardnik japoński, charakteryzują się lekko kwaśnym i głębokim smakiem. Po podpieczeniu na grillu smakują jeszcze lepiej! Przekonaj się o tym przy najbliższej okazji i opowiedz nam o swoich wrażeniach. 

Dla urozmaicenia: 

Jeżeli chcesz zmodyfikować listę składników na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej, to zwróć szczególną uwagę na mięso w naszej recepturze. Oprócz polędwiczki wieprzowej możesz również przygotować kurczaka lub baraninę. Wybierz swoje ulubione składniki i stwórz kompozycję, która zachwyci Cię smakiem!