Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej z batatami i grzybami shitake z sosem tahini przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej z batatami i grzybami shitake z sosem tahini

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

3 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 cm

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

200 gramów

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

4 sztuki

dresing:

2 łyżki

200 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z przerostów i z żył, pokrój w grube 2-3 cm kostkę. Bataty pokrój w grube co najmniej 1 cm pół-plastry, sparz je przez 1 minutę w gotującej się wodzie. Cukinię przekrój na cztery części, usuń pestki z miąższu, pokrój w grube plastry podobnej wielkości co bataty, w podobne kształty pokrój paprykę . Grzyby zalej wrzątkiem spraw, żeby zmiękły, po czym ułóż na papierowym ręczniku aby zebrać wodę.

Krok 2

W misce wymieszaj ketchup, sos sojowy, olej sezamowy, imbir , miód, startą skórkę z pomarańczy oraz przyprawę Knorr. W powstałej marynacie wymieszaj mięso i warzywa. Wszystko razem marynuj około 20 minut.

Krok 3

Na drewniane szpikulce wcześniej namoczonej w wodzie nadziewaj na przemian po kolei mięso, grzyby, bataty, cukinię. Całość kontynuuj do wyczerpania składników.

Krok 4

Gotowe szaszłyki opiekaj na średnio rozgrzanym grillu , na tackach aluminiowych pod przykryciem po około 4-5 minuty z każdej strony. W między czasie podgrzej też na grillu chlebek pita.

Krok 5

Gotowe szaszłyki podawaj na gorącej picie polewając całość dresingiem tahini.

Krok 6

Dresing tahini: W misce połącz majonez , jogurt, sos tahini, starty na tarce czosnek, wyciśnięty sok z połówki cytryny oraz posiekany pęczek natki pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej z batatami i grzybami shitake z sosem tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej z batatami i grzybami shitake z sosem tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej z batatami i grzybami shitake z sosem tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej z batatami i grzybami shitake z sosem tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej z batatami i grzybami shitake z sosem tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej z batatami i grzybami shitake z sosem tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej z batatami i grzybami shitake z sosem tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej z batatami i grzybami shitake z sosem tahini - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej z batatami i grzybami shitake z sosem tahiniSzaszłyki z polędwiczki wieprzowej z batatami i grzybami shitake z sosem tahini

Lubisz kuchnię orientalną, która charakteryzuje się bogactwem składników i ciekawych smaków? Spróbuj naszego przepisu na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej z batatami i grzybami shitake z sosem tahini. Przygotujesz je w pół godziny na rozgrzanym ruszcie grilla, a efekty miło Cię zaskoczą. Na co czekasz? Zacznij przygotowania szaszłyków z polędwiczki wieprzowej już dziś!

Na jaką okazję? 

Biesiadowanie na świeżym powietrzu to doskonały moment na przygotowanie wyśmienitych szaszłyków z polędwiczki wieprzowej. Uważaj, bo istnieje prawdopodobieństwo, że znikną z talerzy gości w kilka minut! Może od razu przygotujesz większą porcję? Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej sprawdzą się również jako propozycja na obiad lub kolację. Zaserwuj je z dodatkiem pieczonych ziemniaków, a stworzysz pełne i wyjątkowo smaczne danie. 

Czy wiesz, że? 

W naszym przepisie na szaszłyki z polędwiczki znajdziesz grzyby shitake. Znasz ten produkt? Jeżeli nie, to przychodzimy z kilkoma najważniejszymi informacjami! Grzyby shitake, znane również jako twardnik japoński, charakteryzują się lekko kwaśnym i głębokim smakiem. Po podpieczeniu na grillu smakują jeszcze lepiej! Przekonaj się o tym przy najbliższej okazji i opowiedz nam o swoich wrażeniach. 

Dla urozmaicenia: 

Jeżeli chcesz zmodyfikować listę składników na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej, to zwróć szczególną uwagę na mięso w naszej recepturze. Oprócz polędwiczki wieprzowej możesz również przygotować kurczaka lub baraninę. Wybierz swoje ulubione składniki i stwórz kompozycję, która zachwyci Cię smakiem!