Krewetki w sosie cytrusowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki w sosie cytrusowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 mililitrów

1 szczypta

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

16 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z pomarańczy oraz cytryny wyciśnij sok, dodaj do niego miód, sos sojowy i imbir oraz 100 ml wody. Dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Dorzuć również dymkę oraz czosnek bardzo drobno posiekane.

Krok 3

Do reszty wody wsyp mąkę, wymieszaj i dodaj do sosu. Płyn zagotuj i odstaw na 15 minut.

Krok 4

Krewetki umyj i osusz i włóż do sosu. Marynuj je przez godzinę.

Krok 5

Krewetki wyjmij z zalewy i ułóż na folii aluminiowej. Piecz je przez kilka minut w piekarniku lub na grillu.

Krok 6

Serwuj na ciepło z białym pieczywem i polane sosem cytrusowym. Możesz nabić je na wykałaczki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki w sosie cytrusowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki w sosie cytrusowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki w sosie cytrusowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki w sosie cytrusowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki w sosie cytrusowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki w sosie cytrusowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki w sosie cytrusowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki w sosie cytrusowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa ziemniaczana
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej