
Składniki
125 mililitrów
1 szczypta
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
16 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z pomarańczy oraz cytryny wyciśnij sok, dodaj do niego miód, sos sojowy i imbir oraz 100 ml wody. Dokładnie wymieszaj.
Krok 2
Dorzuć również dymkę oraz czosnek bardzo drobno posiekane.
Krok 3
Do reszty wody wsyp mąkę, wymieszaj i dodaj do sosu. Płyn zagotuj i odstaw na 15 minut.
Krok 4
Krewetki umyj i osusz i włóż do sosu. Marynuj je przez godzinę.
Krok 5
Krewetki wyjmij z zalewy i ułóż na folii aluminiowej. Piecz je przez kilka minut w piekarniku lub na grillu.
Krok 6
Serwuj na ciepło z białym pieczywem i polane sosem cytrusowym. Możesz nabić je na wykałaczki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej