Krewetki w sosie cytrusowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki w sosie cytrusowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 mililitrów

1 szczypta

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

16 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z pomarańczy oraz cytryny wyciśnij sok, dodaj do niego miód, sos sojowy i imbir oraz 100 ml wody. Dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Dorzuć również dymkę oraz czosnek bardzo drobno posiekane.

Krok 3

Do reszty wody wsyp mąkę, wymieszaj i dodaj do sosu. Płyn zagotuj i odstaw na 15 minut.

Krok 4

Krewetki umyj i osusz i włóż do sosu. Marynuj je przez godzinę.

Krok 5

Krewetki wyjmij z zalewy i ułóż na folii aluminiowej. Piecz je przez kilka minut w piekarniku lub na grillu.

Krok 6

Serwuj na ciepło z białym pieczywem i polane sosem cytrusowym. Możesz nabić je na wykałaczki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki w sosie cytrusowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki w sosie cytrusowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki w sosie cytrusowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki w sosie cytrusowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki w sosie cytrusowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki w sosie cytrusowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki w sosie cytrusowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki w sosie cytrusowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej