
Składniki
125 mililitrów
1 szczypta
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
16 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z pomarańczy oraz cytryny wyciśnij sok, dodaj do niego miód, sos sojowy i imbir oraz 100 ml wody. Dokładnie wymieszaj.
Krok 2
Dorzuć również dymkę oraz czosnek bardzo drobno posiekane.
Krok 3
Do reszty wody wsyp mąkę, wymieszaj i dodaj do sosu. Płyn zagotuj i odstaw na 15 minut.
Krok 4
Krewetki umyj i osusz i włóż do sosu. Marynuj je przez godzinę.
Krok 5
Krewetki wyjmij z zalewy i ułóż na folii aluminiowej. Piecz je przez kilka minut w piekarniku lub na grillu.
Krok 6
Serwuj na ciepło z białym pieczywem i polane sosem cytrusowym. Możesz nabić je na wykałaczki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej