Krewetki w sosie cytrusowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki w sosie cytrusowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 mililitrów

1 szczypta

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

16 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z pomarańczy oraz cytryny wyciśnij sok, dodaj do niego miód, sos sojowy i imbir oraz 100 ml wody. Dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Dorzuć również dymkę oraz czosnek bardzo drobno posiekane.

Krok 3

Do reszty wody wsyp mąkę, wymieszaj i dodaj do sosu. Płyn zagotuj i odstaw na 15 minut.

Krok 4

Krewetki umyj i osusz i włóż do sosu. Marynuj je przez godzinę.

Krok 5

Krewetki wyjmij z zalewy i ułóż na folii aluminiowej. Piecz je przez kilka minut w piekarniku lub na grillu.

Krok 6

Serwuj na ciepło z białym pieczywem i polane sosem cytrusowym. Możesz nabić je na wykałaczki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki w sosie cytrusowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki w sosie cytrusowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki w sosie cytrusowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki w sosie cytrusowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki w sosie cytrusowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki w sosie cytrusowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki w sosie cytrusowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki w sosie cytrusowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej