Curry z ziemniaków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z ziemniaków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
73 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

0.5 szklanki

1 łyżka

4 sztuki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój ziemniaki na plasterki i gotuj w wodzie z dodatkiem kostki Knorr, aż zmiękną.

Curry z ziemniaków - Krok 1

Krok 2

Wyłącz ogień, a następnie dodaj chili, kolendrę, kminek, kurkumę oraz mango.

Curry z ziemniaków - Krok 2

Krok 3

Teraz dodaj ziemniaki i zamieszaj. Smaż wszystko przez 5 minut.

Curry z ziemniaków - Krok 3

Krok 4

Na głębokiej patelni rozgrzej olej, zmniejsz ogień i dodaj nasiona kopru i cebuli oraz liście curry.

Curry z ziemniaków - Krok 4

Krok 5

Dobrze wymieszaj wszystko i smaż przyprawy przez minutę nadal mieszając.

Curry z ziemniaków - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z ziemniakówCurry z ziemniaków

Szybka w przygotowaniu przekąska, która będzie wyśmienita dla miłośników wyrazistych połączeń smakowych. Wystarczy jeden garnek i kilka składników – zasugeruj się tym przepisem i do dzieła. Od czego zacząć przyrządzanie curry z ziemniaków? Na początek pokrój warzywa na plasterki i gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem aromatycznej kostki rosołowej do momentu, aż zmiękną. Na rozgrzanej patelni rozgrzej olej i wsyp nasiona kopru i cebuli oraz liście curry. Pod koniec wrzuć jeszcze pikantne chili, kminek, kolendrę oraz mango. Na końcu połącz wszystko z ziemniakami i dokładnie zamieszaj, żeby smaki się przeniknęły. Mieszankę smaż przez kilka minut, ciągle mieszając, do momentu aż będzie bardzo ciepła. Curry z ziemniaków doskonale smakuje solo, bez żadnych dodatków, jednak jeśli chcesz urozmaicić przekąskę, przygotuj aromatyczne grzanki. Zamiast nich odpowiednia będzie również chrupiąca bagietka posmarowana twarożkiem czosnkowym. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością. Smacznego!