Curry z ziemniaków

- Krok 1Pokrój ziemniaki na plasterki i gotuj w wodzie z dodatkiem kostki Knorr, aż zmiękną.
- Krok 2Wyłącz ogień, a następnie dodaj chili, kolendrę, kminek, kurkumę oraz mango.
- Krok 3Teraz dodaj ziemniaki i zamieszaj. Smaż wszystko przez 5 minut.
- Krok 4Na głębokiej patelni rozgrzej olej, zmniejsz ogień i dodaj nasiona kopru i cebuli oraz liście curry.
- Krok 5Dobrze wymieszaj wszystko i smaż przyprawy przez minutę nadal mieszając.

Znana w Indiach już od ponad 4 tysięcy lat, wciąż jest w trendach. Najczęściej używa się jej do dań wytrawnych, ale będzie też fenomenalna do deserów, którym nadaje słonecznego koloru. Spróbuj też modnego na Instagramie golden milk, czyli napoju na gorąco z kurkumą, imbirem i szczyptą pieprzu.

Szybka w przygotowaniu przekąska, która będzie wyśmienita dla miłośników wyrazistych połączeń smakowych. Wystarczy jeden garnek i kilka składników – zasugeruj się tym przepisem i do dzieła. Od czego zacząć przyrządzanie curry z ziemniaków? Na początek pokrój warzywa na plasterki i gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem aromatycznej kostki rosołowej do momentu, aż zmiękną. Na rozgrzanej patelni rozgrzej olej i wsyp nasiona kopru i cebuli oraz liście curry. Pod koniec wrzuć jeszcze pikantne chili, kminek, kolendrę oraz mango. Na końcu połącz wszystko z ziemniakami i dokładnie zamieszaj, żeby smaki się przeniknęły. Mieszankę smaż przez kilka minut, ciągle mieszając, do momentu aż będzie bardzo ciepła. Curry z ziemniaków doskonale smakuje solo, bez żadnych dodatków, jednak jeśli chcesz urozmaicić przekąskę, przygotuj aromatyczne grzanki. Zamiast nich odpowiednia będzie również chrupiąca bagietka posmarowana twarożkiem czosnkowym. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością. Smacznego!