Curry z ziemniaków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z ziemniaków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
73 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

0.5 szklanki

1 łyżka

4 sztuki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój ziemniaki na plasterki i gotuj w wodzie z dodatkiem kostki Knorr, aż zmiękną.

Curry z ziemniaków - Krok 1

Krok 2

Wyłącz ogień, a następnie dodaj chili, kolendrę, kminek, kurkumę oraz mango.

Curry z ziemniaków - Krok 2

Krok 3

Teraz dodaj ziemniaki i zamieszaj. Smaż wszystko przez 5 minut.

Curry z ziemniaków - Krok 3

Krok 4

Na głębokiej patelni rozgrzej olej, zmniejsz ogień i dodaj nasiona kopru i cebuli oraz liście curry.

Curry z ziemniaków - Krok 4

Krok 5

Dobrze wymieszaj wszystko i smaż przyprawy przez minutę nadal mieszając.

Curry z ziemniaków - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z ziemniakówCurry z ziemniaków

Szybka w przygotowaniu przekąska, która będzie wyśmienita dla miłośników wyrazistych połączeń smakowych. Wystarczy jeden garnek i kilka składników – zasugeruj się tym przepisem i do dzieła. Od czego zacząć przyrządzanie curry z ziemniaków? Na początek pokrój warzywa na plasterki i gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem aromatycznej kostki rosołowej do momentu, aż zmiękną. Na rozgrzanej patelni rozgrzej olej i wsyp nasiona kopru i cebuli oraz liście curry. Pod koniec wrzuć jeszcze pikantne chili, kminek, kolendrę oraz mango. Na końcu połącz wszystko z ziemniakami i dokładnie zamieszaj, żeby smaki się przeniknęły. Mieszankę smaż przez kilka minut, ciągle mieszając, do momentu aż będzie bardzo ciepła. Curry z ziemniaków doskonale smakuje solo, bez żadnych dodatków, jednak jeśli chcesz urozmaicić przekąskę, przygotuj aromatyczne grzanki. Zamiast nich odpowiednia będzie również chrupiąca bagietka posmarowana twarożkiem czosnkowym. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością. Smacznego!