Gołąbki na szybko z kapusty pekińskiej - przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gołąbki na szybko z kapusty pekińskiej

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 łyżka

8 sztuk

8 sztuk

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Liście kapusty sparz i dosącz.

Krok 2

Mięso wymieszaj z jajkiem i 1 łyżką maki ziemniaczanej. Dopraw Przyprawą do mięs Knorr.

Krok 3

Liście kapusty oprósz mąką i połóż zwykłe liście sałaty na liście sałaty pekińskiej. Na każdy liść ponakładaj mięso.

Krok 4

Liście zawiń, włóż do rondla zalej wodą i duś 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki na szybko z kapusty pekińskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki na szybko z kapusty pekińskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki na szybko z kapusty pekińskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki na szybko z kapusty pekińskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki na szybko z kapusty pekińskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki na szybko z kapusty pekińskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki na szybko z kapusty pekińskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gołąbki na szybko z kapusty pekińskiej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gołąbki na szybko z kapusty pekińskiejGołąbki na szybko z kapusty pekińskiej

Zawinięte w liście kapusty, dobrze doprawione mięso wieprzowe, czyli pyszne i popularne gołąbki w nieco szybszej wersji. Dzięki wykorzystaniu kapusty pekińskiej mają delikatniejszy smak od klasycznych, a poza tym łatwiej się je nadziewa. Nie wymagają też sparzania liści kapusty, więc ich przyrządzenie zajmuje zdecydowanie mniej czasu. Farsz przygotowuje się wyłącznie z mięsa (bez dodatku kaszy czy ryżu) i dobrze jest urozmaicić go swoimi ulubionymi przyprawami, dodając np. chili, oregano, zioła prowansalskie lub wędzoną paprykę. Podczas duszenia gołąbków warto przygotować surówkę, na przykład z pozostałej części kapusty, lub zrobić sos do potrawy. Możliwości jest wiele, sprawdzi się pomidorowy, pieczarkowy oraz pieczeniowy. Danie będzie też smaczne, jeśli podasz je z gotowanymi ziemniakami i posypiesz koperkiem, natką pietruszki lub kolendry. W takiej formie sprawdzi się jako główne danie obiadowe. Wypróbuj nasz przepis na delikatne gołąbki na szybko z kapusty pekińskiej i sprawdź, jak smakuje ta wersja popularnej potrawy.