
Składniki
500 gramów
1 łyżka
8 sztuk
8 sztuk
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Liście kapusty sparz i dosącz.
Krok 2
Mięso wymieszaj z jajkiem i 1 łyżką maki ziemniaczanej. Dopraw Przyprawą do mięs Knorr.
Krok 3
Liście kapusty oprósz mąką i połóż zwykłe liście sałaty na liście sałaty pekińskiej. Na każdy liść ponakładaj mięso.
Krok 4
Liście zawiń, włóż do rondla zalej wodą i duś 20 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gołąbki na szybko z kapusty pekińskiej
Zawinięte w liście kapusty, dobrze doprawione mięso wieprzowe, czyli pyszne i popularne gołąbki w nieco szybszej wersji. Dzięki wykorzystaniu kapusty pekińskiej mają delikatniejszy smak od klasycznych, a poza tym łatwiej się je nadziewa. Nie wymagają też sparzania liści kapusty, więc ich przyrządzenie zajmuje zdecydowanie mniej czasu. Farsz przygotowuje się wyłącznie z mięsa (bez dodatku kaszy czy ryżu) i dobrze jest urozmaicić go swoimi ulubionymi przyprawami, dodając np. chili, oregano, zioła prowansalskie lub wędzoną paprykę. Podczas duszenia gołąbków warto przygotować surówkę, na przykład z pozostałej części kapusty, lub zrobić sos do potrawy. Możliwości jest wiele, sprawdzi się pomidorowy, pieczarkowy oraz pieczeniowy. Danie będzie też smaczne, jeśli podasz je z gotowanymi ziemniakami i posypiesz koperkiem, natką pietruszki lub kolendry. W takiej formie sprawdzi się jako główne danie obiadowe. Wypróbuj nasz przepis na delikatne gołąbki na szybko z kapusty pekińskiej i sprawdź, jak smakuje ta wersja popularnej potrawy.


































