Drożdżowe ciasto z kruszonką, słodkie jagodzianki albo domowa pizza – to przysmaki, które mają szerokie grono wielbicieli. Zapach wypieków unoszący się w kuchni jest nie do podrobienia! Często zdarza się jednak, że po ich zrobieniu zostaje nadprogramowa porcja drożdży. Co wtedy? Czy drożdże można zamrażać? Oczywiście, że tak! To świetny sposób na to, by nic się nie zmarnowało. Jak wygląda ten proces i jak rozmrozić drożdże, gdy przyjdzie ochota na kolejne przysmaki? Poznaj nasze sposoby.
Po co mrozić drożdże?
Zazwyczaj dostępne są w opakowaniach o wadze 100 g. Taką ilość trudno zużyć od razu. Dodatkowo termin przydatności do spożycia też jest ograniczony. Jednocześnie nie każdy szef kuchni należy do fanów stosowania suszonych drożdży. Na szczęście odpowiedź na pytanie: czy drożdże świeże można mrozić, jest twierdząca, lecz warto trzymać się kilku zasad dotyczących tego, jak zamrażać drożdże, dzięki którym zrobimy to prawidłowo.
Jak mrozić drożdże?
- Nie należy zwlekać z tą czynnością – do mrożenia drożdży nadają się najświeższe produkty. Polecamy zrobić to od razu po oddzieleniu takiej ilości drożdży, jaka jest potrzebna do bieżącego gotowania.
- Resztę podziel na możliwie równe porcje. Dzięki temu zawsze będziesz mieć pod ręką odpowiednią ilość drożdży.
- Każdy kawałek owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki.
- Możesz również najpierw ułożyć je luzem na tacce – ważne, by nie stykały się ze sobą.
- Po upływie godziny, gdy drożdże stwardnieją, przełóż je do woreczka strunowego przeznaczonego do mrożenia.
- Postaraj się znaleźć miejsce na opisanie drożdży datą mrożenia. Przechowuj je w zamrażalniku przez maksymalnie pół roku.
- Tak zamrożone drożdże nie stracą swoich właściwości, a ty maksymalnie wykorzystasz kuchenne zapasy.
Czy drożdże można mrozić ponownie?
Nie – dotyczy to większości produktów spożywczych, w tym drożdży. Ponownie zamrażanie nie tylko sprawia, że stają się one bezużyteczne, ale też mogłyby być szkodliwe dla zdrowia.
Jak szybko rozmrozić drożdże?
Unikaj wkładania drożdży do mikrofalówki. Najszybszym sposobem rozmrażania drożdży jest przełożenie ich do miseczki lub innego głębokiego naczynia i zalanie ciepłym mlekiem, ewentualnie wodą. Pamiętaj, by płyn nie był gorący!Jeśli dysponujesz trochę większym zapasem czasu i zastanawiasz się, jak rozmrozić drożdże, możesz umieścić je na kuchennym blacie i zaczekać, aż rozmrożą się w temperaturze pokojowej.Rozwiązaniem dla cierpliwych jest rozmrażanie drożdży w lodówce. Wyjmij je z zamrażarki wieczorem i pozostaw na całą noc.
Rosnąć jak na drożdżach – garść inspiracji
Każdy łasuch wie, że drożdżowym deserom nie można się oprzeć. Dlatego chcemy zaprezentować nasze pomysły na drożdżowe dania wytrawne, które prezentują się równie kusząco. Bułki drożdżowe faszerowane soczewicą to kapitalny sposób na wprowadzenie do menu smacznych strączków. Delikatne pampuchy drożdżowe z grzybami zaliczają się do niebanalnych dań obiadowych. Duże wrażenie na domownikach zrobi również rolada ze szpinakiem i łososiem, czyli potrawa smacznie zakręcona.
Skoro już jesteśmy przy temacie ryb, skosztuj rybnych racuchów, które śmiało możesz podać w porze kolacji. Bliny z wędzoną makrelą to kolejna udana kombinacja rybnych smaków i drożdży.
W naszych propozycjach drożdżowych dań nie mogło zabraknąć pizzy quattro formaggi – ulubienicy wszystkich seromaniaków. Z przepisem na focaccię z cebulą jeszcze wnikliwiej zbadasz włoskie sekrety kulinarne. Jak widać, warto zadbać o to, by zawsze mieć w zanadrzu zapas drożdży – pamiętaj zatem o naszych sposobach na to, jak szybko rozmrozić drożdże!
Komentarze (0)