Focaccia z cebulą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Focaccia z cebulą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

435 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

291 osób wydrukowało

Pobierz pdf

486 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

0.2 szklanki

2.5 szklanki

2 łyżeczki

1 szklanka

1 łyżeczka

0.5 szklanki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej do dużej miski, a następnie dodaj drożdże, ser, szałwię i łyżeczkę soli.

Focaccia z cebulą - Krok 1

Krok 2

Dolej wodę i 2 łyżki oliwy.

Focaccia z cebulą - Krok 2

Krok 3

Wyrób ciasto, po czym wyłóż je na natłuszczona blachę. Nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż wyrośnie. Nagrzej piekarnik do 200 °C.

Focaccia z cebulą - Krok 3

Krok 4

Cebulę pokrój w piórka i przełóż do miski.

Focaccia z cebulą - Krok 4

Krok 5

Skrop oliwą i dopraw przyprawą w mini kostkach Knorr.

Focaccia z cebulą - Krok 5

Krok 6

Zdejmij ściereczkę z ciasta i ponownie ugnieć je palcami tak, aby powstało sporo wgłębień. Teraz posyp cebulą i polej całą oliwą ciasto tak, aby wszystko rozpłynęło się po cieście i pozostało we wgłębieniach. Piecz w 180 °C przez 20-30 minut. Focaccię podawaj lekko wystudzoną zamiast pieczywa.

Focaccia z cebulą - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Alejandro Fernández-Montes

    Alejandro Fernández-Montes , 22.04.2021

    Spoko

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Focaccia z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Focaccia z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Focaccia z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Focaccia z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Focaccia z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Focaccia z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Focaccia z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Focaccia z cebulą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Focaccia z cebuląFocaccia z cebulą

Cebulowa focaccia to świetna alternatywa dla chleba – sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych, sezonowych sałatek czy zup kremów. Można ją również jeść solo jako przekąskę pomiędzy posiłkami. Na włoską foccacię składa się przede wszystkim puszyste drożdżowe ciasto, do którego dobiera się różnorodne dodatki. W wersji z tego przepisu są nimi cebula, szałwia i ser – sprawdzą się jednak również aromatyczne zioła (takie jak: bazylia, oregano czy estragon) oraz kawałki szynki, np. parmeńskiej. Cechą charakterystyczną focacci są wykonane palcami niewielkie dołki, które następnie wypełnia się oliwą i wybranymi składnikami. Aby wypiek był puszysty, dobrze wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pamiętaj, aby przykryć je czystą ściereczką (lnianą albo bawełnianą), dzięki której nie wyschnie. Jeżeli potrzebujesz dodatku, który sprawdzi się na wiele okazji, to cebulowa foccacia według naszego przepisu będzie dla Ciebie znakomitym wyborem. Koniecznie zaserwuj ją swoim bliskim. Smacznego.