Cebula to niezawodny dodatek do… większości wytrawnych dań. Począwszy do najzwyklejszych kanapek z pomidorem, poprzez jajecznicę, kolorowe sałatki, na wykwintnych mięsach i tartach kończąc. Podsmażenie cebuli raczej nikomu nie sprawia problemu, ale jak skarmelizować cebulę i do jakich potraw jej używać? Można być naprawdę pozytywnie zaskoczonym jej wszechstronnością! Karmelizowana cebula doda szlachetności niejednemu produktowi i ułatwi przygotowanie wystawnej uczty.
Karmelizowanie cebuli na różne sposoby
Procesowi temu można poddawać różne odmiany rośliny. Najczęściej do karmelizacji używa się cebuli czerwonej, lecz popularna cebula zwyczajna i nieco bardziej szykowna szalotka również nadają się do tego znakomicie.Obróbka termiczna zazwyczaj łagodzi smak cebuli. Nie inaczej jest i w tym przypadku. Walory cebulki karmelizowanej docenicie jednak dużo bardziej. Poza obowiązkowym cukrem używać można najróżniejszych dodatków, np. octu balsamicznego albo czerwonego wina, za sprawą których pospolite warzywo zamienia się w prawdziwy rarytas. Trudno oprzeć się karmelizowanej cebuli!
Przepis na karmelizowaną cebulę o korzennym aromacie
Cebula podczas smażenia zmniejszy swoją objętość, więc lepiej od razu przygotować jej większą porcję. Nie martwcie się tym, że po karmelizacji cebuli coś zostanie na później – użyjecie jej do różnorodnych potraw, a w razie potrzeby zamkniecie w słoiku i przechowacie w lodówce. Przepis na karmelizowaną cebulę Składniki:
- 500 g czerwonej cebuli,
- 100 g brązowego cukru,
- 200 ml czerwonego wina wytrawnego,
- 500 ml soku z czerwonej porzeczki,
- 4 szt. goździków,
- 1 laska cynamonu.
Przygotowanie – karmelizacja cebuli krok po kroku:
- Zacznijcie od pokrojenia cebuli w piórka i ustawienia rondla na średnim ogniu w celu skarmelizowania cukru.
- Gdy zbrązowieje, dodajcie cebulę i smażcie przez kilka minut.
- Jeśli cebula zmiękła, wrzućcie do garnka cynamon oraz goździki. Całość zalejcie winem oraz sokiem porzeczkowym.
- Gotowanie zajmie około 30 minut. W tym czasie często mieszajcie zawartość garnka.
- Smażenie powinno potrwać do momentu, aż cały płyn odparuje. Tak przygotowaną, karmelizowaną cebulę odstawcie, by przestygła.
Cebula karmelizowana dla początkujących
Karmelizacja cebuli w każdej kuchni może wyglądać trochę inaczej. By oswoić się z tym smakołykiem, zacznijcie od podsmażenia na oliwie samej cebuli. Kulinarnym minimalistom do przyprawienia wystarczają tylko sól oraz pieprz. Następnie dodaje się ocet balsamiczny lub winny, a cukier pojawia się w recepturze dopiero na końcu. Podobnie jak wcześniej, jeśli nie jesteście pewni, jak skarmelizować cebulę, pamiętajcie, że przede wszystkim ważne jest kontrolowanie mocy ognia oraz częste mieszanie. Za wszelką cenę należy unikać przypalenia karmelizowanej cebuli.
Słodka cebula w wytrawnym wydaniu – przepisy
Karmelizowaną cebulę dodawać można zarówno do podhalańskich oscypków serwowanych na gorąco, jak i do najsłynniejszych dań kuchni amerykańskiej. Pasuje zarówno do burgerów, jak i to steka T-bone, będącego legendą wśród fanów mięsnych specjałów. Podobnie sprawa wygląda w przypadku żeberek BBQ, do których przyrządzenia nie trzeba rozpalać grilla. Piekarnik też jest w porządku! Mięsną biesiadę można zorganizować niezależnie od aury za oknem i dostępu do kawałka trawnika.
Jeśli chcecie wrócić na grunt bardziej swojskich potraw, bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym będą jak znalazł do spróbowania swoich sił w karmelizowaniu cebuli. Wszystkim znudzonym gotowanymi ziemniakami polecamy purée z karmelizowaną cebulką. Dla przećwiczenia zaproponowanego przez nas przepisu na wykwintną cebulę karmelizowaną sięgnijcie po kurczaka z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą, gdzie krok po kroku wyjaśniamy, jak przyrządzić wyszukane danie, które oczaruje wszystkich biesiadników.
Komentarze (0)