
Składniki
1 sztuka
6 sztuk
12 sztuk
1 sztuka
1 pęczek
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brokuł ugotować al dente (żeby nie był za miękki) na parze lub w wodzie (wg uznania). Po ugotowaniu od razu odlać go z wody na durszlak i przelać zimną wodą. Po przestygnięciu pokroić na niewielkie różyczki.
Krok 2
Jajka ugotować na twardo. ostudzić. Obrać i pokroić na 8 części każde.
Krok 3
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół (chyba że są zbyt duże to na 4 części).
Krok 4
Kukurydzę (albo całą małą puszkę albo pół dużej) odsączyć z zalewy.
Krok 5
Koperek drobno posiekać.
Krok 6
Wszystkie składniki delikatnie pomieszać i odstawić na pół godziny do lodówki. W tym czasie robimy sos. SOS: do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę 1 lub 2 ząbki czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Można też dodać suszonego lub świeżego koperku lub pietruszki (wg uznania). Odstawić do lodówki. Składniki z sosem wymieszać 15 minut przed podaniem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej