Z BROKUŁEM I JAJKAMI

Autor: Marta Gryglak

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

6 sztuk

12 sztuk

1 sztuka

1 pęczek

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuł ugotować al dente (żeby nie był za miękki) na parze lub w wodzie (wg uznania). Po ugotowaniu od razu odlać go z wody na durszlak i przelać zimną wodą. Po przestygnięciu pokroić na niewielkie różyczki.

Krok 2

Jajka ugotować na twardo. ostudzić. Obrać i pokroić na 8 części każde.

Krok 3

Pomidorki koktajlowe przekroić na pół (chyba że są zbyt duże to na 4 części).

Krok 4

Kukurydzę (albo całą małą puszkę albo pół dużej) odsączyć z zalewy.

Krok 5

Koperek drobno posiekać.

Krok 6

Wszystkie składniki delikatnie pomieszać i odstawić na pół godziny do lodówki. W tym czasie robimy sos. SOS: do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę 1 lub 2 ząbki czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Można też dodać suszonego lub świeżego koperku lub pietruszki (wg uznania). Odstawić do lodówki. Składniki z sosem wymieszać 15 minut przed podaniem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Z BROKUŁEM I JAJKAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Z BROKUŁEM I JAJKAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Z BROKUŁEM I JAJKAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Z BROKUŁEM I JAJKAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Z BROKUŁEM I JAJKAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Z BROKUŁEM I JAJKAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Z BROKUŁEM I JAJKAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pomidory z mozzarellą
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej