
Składniki
1 sztuka
6 sztuk
12 sztuk
1 sztuka
1 pęczek
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brokuł ugotować al dente (żeby nie był za miękki) na parze lub w wodzie (wg uznania). Po ugotowaniu od razu odlać go z wody na durszlak i przelać zimną wodą. Po przestygnięciu pokroić na niewielkie różyczki.
Krok 2
Jajka ugotować na twardo. ostudzić. Obrać i pokroić na 8 części każde.
Krok 3
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół (chyba że są zbyt duże to na 4 części).
Krok 4
Kukurydzę (albo całą małą puszkę albo pół dużej) odsączyć z zalewy.
Krok 5
Koperek drobno posiekać.
Krok 6
Wszystkie składniki delikatnie pomieszać i odstawić na pół godziny do lodówki. W tym czasie robimy sos. SOS: do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę 1 lub 2 ząbki czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Można też dodać suszonego lub świeżego koperku lub pietruszki (wg uznania). Odstawić do lodówki. Składniki z sosem wymieszać 15 minut przed podaniem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej