Tacos z kaszą bulgur przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tacos z kaszą bulgur

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
172 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

50 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

250 gramów

2 łyżeczki

1 sztuka

9 sztuk

50 gramów

0.5 pęczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie tacosów zacznij od ugotowania kaszy bulgur. Przygotuj duży garnek i zagotuj w nim wodę, a następnie wsyp 200 gramów kaszy. Gotuj ją według wskazówek producenta, które znajdziesz na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź i odstaw na potem.

Krok 2

Następnie zajmij się warzywami. Obierz czerwoną cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Obmyj pod wodą 250 gramów pomidorków koktajlowych, osusz, a potem także pokrój w kostkę.

Krok 3

Sięgnij po patelnię – rozgrzej na niej 2 łyżki oleju. Gdy będzie już miała odpowiednią temperaturę, wsyp na nią pokrojoną czerwoną cebulę i smaż przez kilka minut. Przemieszaj ją co jakiś czas, aby się nie przypaliła. Przez ten czas powinna stracić swój kolor i lekko się zeszklić. Podczas smażenia cebuli możesz odcedzić kukurydzę z puszki. Następnie dodaj na patelnię pokrojone pomidorki koktajlowe, kukurydzę i ugotowaną kaszę bulgur.

Krok 4

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i smaż je jeszcze przez kilka minut. Dosyp na patelnię zawartość Przyprawy Fix Chili Con Carne Knorr i jeszcze raz przemieszaj. Potem zdejmij patelnię z palnika.

Krok 5

Na koniec przygotuj gotowe muszelki tacos. Nadziewaj je przygotowanym przed chwilą farszem. Posyp po wierzchu serem i listkami świeżej kolendry. Smacznego!

przepisy.pl

Dobra rada:

Nie przepadasz za kukurydzą? Zamiast niej możesz dodać do dania czerwoną fasolkę z puszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tacos z kaszą bulgur - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tacos z kaszą bulgur - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tacos z kaszą bulgur - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tacos z kaszą bulgur - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tacos z kaszą bulgur - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tacos z kaszą bulgur - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tacos z kaszą bulgur - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tacos z kaszą bulgur - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tacos z kaszą bulgurTacos z kaszą bulgur

Zgotujcie sobie niezły Meksyk! Kuchnia tej części świata słynie z wyrazistych produktów i niebywale kolorowych dań. Tacos z kaszą bulgur idealnie pasują do tego opisu. Po brzegi wypełnione apetycznymi składnikami, są wspaniałą propozycją na spotkania nie tylko w gronie wegetarian.

Dla kogo?

Znudziło Wam się wykładanie posiłków na talerze? Ułożenie nadzienia w tacos – chrupiących tortillach z mąki kukurydzianej – sprawi, że jedzenie będzie ogromną frajdą.

Na jaką okazję?

Tacos z kaszą bulgur urozmaicą każdy posiłek: od lunchu po kolację. Zróbcie większą porcję i zaproście do stołu znajomych. Kameralne spotkanie szybko przerodzi się w przyjęcie z meksykańską pompą.

Czy wiesz, że?

Obecność pomidorów na talerzach zawdzięczamy Hernánowi Cortésowi. Pomidorowe ziarna przetransportowano z Ameryki Południowej do Europy na statkach hiszpańskiego konkwistadora w XVI wieku.

Dla urozmaicenia:

Bulgur w przepisie można zastąpić kuskusem, kaszą jaglaną lub pęczakiem.