Tacos z kaszą bulgur przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tacos z kaszą bulgur

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
172 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

49 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

250 gramów

2 łyżeczki

1 sztuka

9 sztuk

50 gramów

0.5 pęczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie tacosów zacznij od ugotowania kaszy bulgur. Przygotuj duży garnek i zagotuj w nim wodę, a następnie wsyp 200 gramów kaszy. Gotuj ją według wskazówek producenta, które znajdziesz na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź i odstaw na potem.

Krok 2

Następnie zajmij się warzywami. Obierz czerwoną cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Obmyj pod wodą 250 gramów pomidorków koktajlowych, osusz, a potem także pokrój w kostkę.

Krok 3

Sięgnij po patelnię – rozgrzej na niej 2 łyżki oleju. Gdy będzie już miała odpowiednią temperaturę, wsyp na nią pokrojoną czerwoną cebulę i smaż przez kilka minut. Przemieszaj ją co jakiś czas, aby się nie przypaliła. Przez ten czas powinna stracić swój kolor i lekko się zeszklić. Podczas smażenia cebuli możesz odcedzić kukurydzę z puszki. Następnie dodaj na patelnię pokrojone pomidorki koktajlowe, kukurydzę i ugotowaną kaszę bulgur.

Krok 4

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i smaż je jeszcze przez kilka minut. Dosyp na patelnię zawartość Przyprawy Fix Chili Con Carne Knorr i jeszcze raz przemieszaj. Potem zdejmij patelnię z palnika.

Krok 5

Na koniec przygotuj gotowe muszelki tacos. Nadziewaj je przygotowanym przed chwilą farszem. Posyp po wierzchu serem i listkami świeżej kolendry. Smacznego!

przepisy.pl

Dobra rada:

Nie przepadasz za kukurydzą? Zamiast niej możesz dodać do dania czerwoną fasolkę z puszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tacos z kaszą bulgur - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tacos z kaszą bulgur - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tacos z kaszą bulgur - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tacos z kaszą bulgur - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tacos z kaszą bulgur - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tacos z kaszą bulgur - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tacos z kaszą bulgur - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tacos z kaszą bulgur - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tacos z kaszą bulgurTacos z kaszą bulgur

Zgotujcie sobie niezły Meksyk! Kuchnia tej części świata słynie z wyrazistych produktów i niebywale kolorowych dań. Tacos z kaszą bulgur idealnie pasują do tego opisu. Po brzegi wypełnione apetycznymi składnikami, są wspaniałą propozycją na spotkania nie tylko w gronie wegetarian.

Dla kogo?

Znudziło Wam się wykładanie posiłków na talerze? Ułożenie nadzienia w tacos – chrupiących tortillach z mąki kukurydzianej – sprawi, że jedzenie będzie ogromną frajdą.

Na jaką okazję?

Tacos z kaszą bulgur urozmaicą każdy posiłek: od lunchu po kolację. Zróbcie większą porcję i zaproście do stołu znajomych. Kameralne spotkanie szybko przerodzi się w przyjęcie z meksykańską pompą.

Czy wiesz, że?

Obecność pomidorów na talerzach zawdzięczamy Hernánowi Cortésowi. Pomidorowe ziarna przetransportowano z Ameryki Południowej do Europy na statkach hiszpańskiego konkwistadora w XVI wieku.

Dla urozmaicenia:

Bulgur w przepisie można zastąpić kuskusem, kaszą jaglaną lub pęczakiem.