
Składniki
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
500 gramów
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
3 łyżki
50 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa obierz ze skórek i potnij na mniejsze kawałki.
Krok 2
Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę.
Krok 3
Dodaj ziemniaki, marchewkę, cukinię i groszek, podlej wodą lub bulionem i duś przez ok.30 minut na małym ogniu.
Krok 4
Bób przepłukaj, ugotuj w osobnym naczyniu i odcedź.
Krok 5
Dodaj do zupy razem z pomidorami. Dopraw do smaku i gotuj do momentu, gdy wszystkie warzywa będą miękkie.
Krok 6
Zupę rozlej i udekoruj posiekaną kolendrą.

Dobra rada:
Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej