
Składniki
3 sztuki
5 litrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z cytryn wyciśnij sok, a w garnku o grubym dnie zagotuj 0,5 l wody.
Krok 2
Wlej mleko i zagotuj, po czym zdejmij z ognia i powoli dodawaj kwas mlekowy, cały czas mieszając. Podobnie postąp z sokiem z trzech cytryn.
Krok 3
W trakcie dodawania kwasu, mleko powinno rozdzielać się na serwatkę i grudki sera. Mieszaj, aż grudki połączą się i wypłyną na powierzchnię jako jedna bryła.
Krok 4
Ser przełóż delikatnie na sitko, zwiń w gazę i przyciśnij garnkiem z wodą i odstaw na minimum godzinę. Wyjmij z durszlaka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej