Panir przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Panir

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

5 litrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z cytryn wyciśnij sok, a w garnku o grubym dnie zagotuj 0,5 l wody.

Krok 2

Wlej mleko i zagotuj, po czym zdejmij z ognia i powoli dodawaj kwas mlekowy, cały czas mieszając. Podobnie postąp z sokiem z trzech cytryn.

Krok 3

W trakcie dodawania kwasu, mleko powinno rozdzielać się na serwatkę i grudki sera. Mieszaj, aż grudki połączą się i wypłyną na powierzchnię jako jedna bryła.

Krok 4

Ser przełóż delikatnie na sitko, zwiń w gazę i przyciśnij garnkiem z wodą i odstaw na minimum godzinę. Wyjmij z durszlaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Panir - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Panir - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Panir - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Panir - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Panir - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Panir - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Panir - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Panir - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej