Hummus czyli pasta z ciecierzycy

- Krok 1Ciecierzycę namocz i zostaw na całą noc. Następnego dnia ugotuj ją, aż będzie miękka.
- Krok 2Czosnek posiekaj, dorzuć do niego ciecierzycę, przyprawy, pastę tahini, sok wyciśnięty z jednej cytryny oraz olej.
- Krok 3Wszystko dokładnie zmiksuj i odstaw do lodówki. Podawaj do chlebka pita.
- Krok 4Dodaj również Przyprawę w mini kostkach Knorr.

Możesz zanurzyć w nim pokrojone w słupki warzywa, paluszki, chipsy, albo posmarować nim ulubione pieczywo. Hummus to błyskawiczna przekąska, która umili oglądanie telewizji lub czas spędzony z przyjaciółmi przy kieliszku ulubionego wina. Niezwykle popularna w kuchni arabskiej, powoli podbija serca smakoszy w naszym kraju. Pasta przygotowywana jest na wiele sposobów, jednak nieodłącznym elementem każdego przepisu, są ziarna ciecierzycy, czosnek, oliwa oraz tahini czyli oleista pasta sezamowa. Jeżeli zdecydujesz się na przygotowanie hummusu, pamiętaj, żeby dzień wcześniej namoczyć ziarna ciecierzycy, dopiero potem je gotować. Możesz też użyć ciecierzycy z puszki. Ciecierzyca jest wciąż niedoceniana w polskiej kuchni. Zupełnie niesłusznie, bo to element wielu ciekawych dań. Chcesz wypróbować jej kulinarny potencjał? Przygotuj hummus!