Hummus czyli pasta z ciecierzycy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Hummus czyli pasta z ciecierzycy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

344 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

242 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

301 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2.5 szklanki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę namocz i zostaw na całą noc. Następnego dnia ugotuj ją, aż będzie miękka.

Hummus czyli pasta z ciecierzycy - Krok 1

Krok 2

Czosnek posiekaj, dorzuć do niego ciecierzycę, przyprawy, pastę tahini, sok wyciśnięty z jednej cytryny oraz olej.

Hummus czyli pasta z ciecierzycy - Krok 2

Krok 3

Wszystko dokładnie zmiksuj i odstaw do lodówki. Podawaj do chlebka pita.

Hummus czyli pasta z ciecierzycy - Krok 3

Krok 4

Dodaj również Przyprawę w mini kostkach Knorr.

Hummus czyli pasta z ciecierzycy - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hummus czyli pasta z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hummus czyli pasta z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hummus czyli pasta z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hummus czyli pasta z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hummus czyli pasta z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hummus czyli pasta z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hummus czyli pasta z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Hummus czyli pasta z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.

Czytaj więcej

Jak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Hummus czyli pasta z ciecierzycyHummus czyli pasta z ciecierzycy

Możesz zanurzyć w nim pokrojone w słupki warzywa, paluszki, chipsy, albo posmarować nim ulubione pieczywo. Hummus to błyskawiczna przekąska, która umili oglądanie telewizji lub czas spędzony z przyjaciółmi przy kieliszku ulubionego wina. Niezwykle popularna w kuchni arabskiej, powoli podbija serca smakoszy w naszym kraju. Pasta przygotowywana jest na wiele sposobów, jednak nieodłącznym elementem każdego przepisu, są ziarna ciecierzycy, czosnek, oliwa oraz tahini czyli oleista pasta sezamowa. Jeżeli zdecydujesz się na przygotowanie hummusu, pamiętaj, żeby dzień wcześniej namoczyć ziarna ciecierzycy, dopiero potem je gotować. Możesz też użyć ciecierzycy z puszki. Ciecierzyca jest wciąż niedoceniana w polskiej kuchni. Zupełnie niesłusznie, bo to element wielu ciekawych dań. Chcesz wypróbować jej kulinarny potencjał? Przygotuj hummus!