Hummus czyli pasta z ciecierzycy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Hummus czyli pasta z ciecierzycy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

332 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

230 osób wydrukowało

Pobierz pdf

286 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2.5 szklanki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę namocz i zostaw na całą noc. Następnego dnia ugotuj ją, aż będzie miękka.

Hummus czyli pasta z ciecierzycy - Krok 1

Krok 2

Czosnek posiekaj, dorzuć do niego ciecierzycę, przyprawy, pastę tahini, sok wyciśnięty z jednej cytryny oraz olej.

Hummus czyli pasta z ciecierzycy - Krok 2

Krok 3

Wszystko dokładnie zmiksuj i odstaw do lodówki. Podawaj do chlebka pita.

Hummus czyli pasta z ciecierzycy - Krok 3

Krok 4

Dodaj również Przyprawę w mini kostkach Knorr.

Hummus czyli pasta z ciecierzycy - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hummus czyli pasta z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hummus czyli pasta z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hummus czyli pasta z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hummus czyli pasta z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hummus czyli pasta z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hummus czyli pasta z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hummus czyli pasta z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Hummus czyli pasta z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.

Czytaj więcej

Soczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Hummus czyli pasta z ciecierzycyHummus czyli pasta z ciecierzycy

Możesz zanurzyć w nim pokrojone w słupki warzywa, paluszki, chipsy, albo posmarować nim ulubione pieczywo. Hummus to błyskawiczna przekąska, która umili oglądanie telewizji lub czas spędzony z przyjaciółmi przy kieliszku ulubionego wina. Niezwykle popularna w kuchni arabskiej, powoli podbija serca smakoszy w naszym kraju. Pasta przygotowywana jest na wiele sposobów, jednak nieodłącznym elementem każdego przepisu, są ziarna ciecierzycy, czosnek, oliwa oraz tahini czyli oleista pasta sezamowa. Jeżeli zdecydujesz się na przygotowanie hummusu, pamiętaj, żeby dzień wcześniej namoczyć ziarna ciecierzycy, dopiero potem je gotować. Możesz też użyć ciecierzycy z puszki. Ciecierzyca jest wciąż niedoceniana w polskiej kuchni. Zupełnie niesłusznie, bo to element wielu ciekawych dań. Chcesz wypróbować jej kulinarny potencjał? Przygotuj hummus!