Hummus czyli pasta z ciecierzycy przepis – Zobacz na przepisy.pl

Hummus czyli pasta z ciecierzycy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

302 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

207 osób wydrukowało

Pobierz pdf

234 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2.5 szklanki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę namocz i zostaw na całą noc. Następnego dnia ugotuj ją, aż będzie miękka.

Hummus czyli pasta z ciecierzycy - Krok 1

Krok 2

Czosnek posiekaj, dorzuć do niego ciecierzycę, przyprawy, pastę tahini, sok wyciśnięty z jednej cytryny oraz olej.

Hummus czyli pasta z ciecierzycy - Krok 2

Krok 3

Wszystko dokładnie zmiksuj i odstaw do lodówki. Podawaj do chlebka pita.

Hummus czyli pasta z ciecierzycy - Krok 3

Krok 4

Dodaj również Przyprawę w mini kostkach Knorr.

Hummus czyli pasta z ciecierzycy - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hummus czyli pasta z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hummus czyli pasta z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hummus czyli pasta z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hummus czyli pasta z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hummus czyli pasta z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hummus czyli pasta z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hummus czyli pasta z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Hummus czyli pasta z ciecierzycyHummus czyli pasta z ciecierzycy

Możesz zanurzyć w nim pokrojone w słupki warzywa, paluszki, chipsy, albo posmarować nim ulubione pieczywo. Hummus to błyskawiczna przekąska, która umili oglądanie telewizji lub czas spędzony z przyjaciółmi przy kieliszku ulubionego wina. Niezwykle popularna w kuchni arabskiej, powoli podbija serca smakoszy w naszym kraju. Pasta przygotowywana jest na wiele sposobów, jednak nieodłącznym elementem każdego przepisu, są ziarna ciecierzycy, czosnek, oliwa oraz tahini czyli oleista pasta sezamowa. Jeżeli zdecydujesz się na przygotowanie hummusu, pamiętaj, żeby dzień wcześniej namoczyć ziarna ciecierzycy, dopiero potem je gotować. Możesz też użyć ciecierzycy z puszki. Ciecierzyca jest wciąż niedoceniana w polskiej kuchni. Zupełnie niesłusznie, bo to element wielu ciekawych dań. Chcesz wypróbować jej kulinarny potencjał? Przygotuj hummus!