Składniki
2.5 szklanki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
1 szczypta
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciecierzycę namocz i zostaw na całą noc. Następnego dnia ugotuj ją, aż będzie miękka.
Krok 2
Czosnek posiekaj, dorzuć do niego ciecierzycę, przyprawy, pastę tahini, sok wyciśnięty z jednej cytryny oraz olej.
Krok 3
Wszystko dokładnie zmiksuj i odstaw do lodówki. Podawaj do chlebka pita.
Krok 4
Dodaj również Przyprawę w mini kostkach Knorr.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Hummus czyli pasta z ciecierzycy
Możesz zanurzyć w nim pokrojone w słupki warzywa, paluszki, chipsy, albo posmarować nim ulubione pieczywo. Hummus to błyskawiczna przekąska, która umili oglądanie telewizji lub czas spędzony z przyjaciółmi przy kieliszku ulubionego wina. Niezwykle popularna w kuchni arabskiej, powoli podbija serca smakoszy w naszym kraju. Pasta przygotowywana jest na wiele sposobów, jednak nieodłącznym elementem każdego przepisu, są ziarna ciecierzycy, czosnek, oliwa oraz tahini czyli oleista pasta sezamowa. Jeżeli zdecydujesz się na przygotowanie hummusu, pamiętaj, żeby dzień wcześniej namoczyć ziarna ciecierzycy, dopiero potem je gotować. Możesz też użyć ciecierzycy z puszki. Ciecierzyca jest wciąż niedoceniana w polskiej kuchni. Zupełnie niesłusznie, bo to element wielu ciekawych dań. Chcesz wypróbować jej kulinarny potencjał? Przygotuj hummus!