Hiszpański tapas przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Hiszpański tapas

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

4 ziarna

25 dekagramów

3 sztuki

1 szczypta

1 szklanka

8 łyżek

6 łyżek

2 sztuki

1 litr

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

5 łyżek

5 dekagramów

12 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z masła i mąki zrób zasmażkę. Wlej mleko i mieszaj do czasu, gdy sos zgęstnieje. Przypraw solą i białym pieprzem. Wstaw na 4 godziny do lodówki.

Krok 2

Dodaj pokrojoną w niedużą kostkę szynkę. Z przygotowanej masy uformuj 12 krokietów, panieruj je w jednym rozmąconym jajku, następnie w tartej bułce. Usmaż na oliwie.

Krok 3

Posiekaj 1 ząbek czosnku. Do rondla wlej po pół szklanki oliwy i wody oraz sok cytrynowy. Włóż czosnek, ziarenka pieprzu, 1 listek laurowy i tymianek. Na koniec wsyp pół łyżeczki soli i gotuj 20 minut.

Krok 4

Do gorącej zalewy włóż pokrojone w cienkie plastry pieczarki. Zagotuj i od razu zdejmij z ognia. Pieczarki pozostaw w zalewie do czasu, gdy całkowicie ostygną.

Krok 5

Ziemniaki obierz, pokrój w plastry, usmaż na oliwie i posól. Dodaj posiekaną cebulę. Rozmąć jajka, polej ziemniaki smaż do czasu, gdy się zetną.

Krok 6

2 ząbki czosnku pokrój w cienkie plastry. Chili oczyść, wypłucz, usuń pestki. Strąk drobno posiekaj. Krewetki dobrze wyczyść i wymyj.

Krok 7

Krewetki smaż z listkiem laurowym, czosnkiem i chili przez 3 minuty. Lekko posól. Podawaj z krokietami z szynki, marynowanymi pieczarkami oraz mini tortillą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hiszpański tapas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hiszpański tapas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hiszpański tapas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hiszpański tapas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hiszpański tapas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hiszpański tapas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hiszpański tapas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Hiszpański tapas - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
23 osoby oglądają przepis:
Szakszuka
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej