
Składniki
0.5 kilograma
1 sztuka
3 sztuki
2 sztuki
4 ziarna
25 dekagramów
3 sztuki
1 szczypta
1 szklanka
8 łyżek
6 łyżek
2 sztuki
1 litr
2 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
5 łyżek
5 dekagramów
12 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z masła i mąki zrób zasmażkę. Wlej mleko i mieszaj do czasu, gdy sos zgęstnieje. Przypraw solą i białym pieprzem. Wstaw na 4 godziny do lodówki.
Krok 2
Dodaj pokrojoną w niedużą kostkę szynkę. Z przygotowanej masy uformuj 12 krokietów, panieruj je w jednym rozmąconym jajku, następnie w tartej bułce. Usmaż na oliwie.
Krok 3
Posiekaj 1 ząbek czosnku. Do rondla wlej po pół szklanki oliwy i wody oraz sok cytrynowy. Włóż czosnek, ziarenka pieprzu, 1 listek laurowy i tymianek. Na koniec wsyp pół łyżeczki soli i gotuj 20 minut.
Krok 4
Do gorącej zalewy włóż pokrojone w cienkie plastry pieczarki. Zagotuj i od razu zdejmij z ognia. Pieczarki pozostaw w zalewie do czasu, gdy całkowicie ostygną.
Krok 5
Ziemniaki obierz, pokrój w plastry, usmaż na oliwie i posól. Dodaj posiekaną cebulę. Rozmąć jajka, polej ziemniaki smaż do czasu, gdy się zetną.
Krok 6
2 ząbki czosnku pokrój w cienkie plastry. Chili oczyść, wypłucz, usuń pestki. Strąk drobno posiekaj. Krewetki dobrze wyczyść i wymyj.
Krok 7
Krewetki smaż z listkiem laurowym, czosnkiem i chili przez 3 minuty. Lekko posól. Podawaj z krokietami z szynki, marynowanymi pieczarkami oraz mini tortillą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej