Hiszpański tapas przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Hiszpański tapas

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 łyżek

12 sztuk

5 dekagramów

5 łyżek

1 szczypta

1 sztuka

2 łyżki

1 litr

2 sztuki

6 łyżek

0.5 kilograma

1 szklanka

1 szczypta

3 sztuki

25 dekagramów

4 ziarna

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z masła i mąki zrób zasmażkę. Wlej mleko i mieszaj do czasu, gdy sos zgęstnieje. Przypraw solą i białym pieprzem. Wstaw na 4 godziny do lodówki.

Krok 2

Dodaj pokrojoną w niedużą kostkę szynkę. Z przygotowanej masy uformuj 12 krokietów, panieruj je w jednym rozmąconym jajku, następnie w tartej bułce. Usmaż na oliwie.

Krok 3

Posiekaj 1 ząbek czosnku. Do rondla wlej po pół szklanki oliwy i wody oraz sok cytrynowy. Włóż czosnek, ziarenka pieprzu, 1 listek laurowy i tymianek. Na koniec wsyp pół łyżeczki soli i gotuj 20 minut.

Krok 4

Do gorącej zalewy włóż pokrojone w cienkie plastry pieczarki. Zagotuj i od razu zdejmij z ognia. Pieczarki pozostaw w zalewie do czasu, gdy całkowicie ostygną.

Krok 5

Ziemniaki obierz, pokrój w plastry, usmaż na oliwie i posól. Dodaj posiekaną cebulę. Rozmąć jajka, polej ziemniaki smaż do czasu, gdy się zetną.

Krok 6

2 ząbki czosnku pokrój w cienkie plastry. Chili oczyść, wypłucz, usuń pestki. Strąk drobno posiekaj. Krewetki dobrze wyczyść i wymyj.

Krok 7

Krewetki smaż z listkiem laurowym, czosnkiem i chili przez 3 minuty. Lekko posól. Podawaj z krokietami z szynki, marynowanymi pieczarkami oraz mini tortillą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hiszpański tapas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hiszpański tapas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hiszpański tapas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hiszpański tapas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hiszpański tapas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hiszpański tapas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hiszpański tapas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Hiszpański tapas - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej