Hiszpański tapas przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Hiszpański tapas

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 łyżek

12 sztuk

5 dekagramów

5 łyżek

1 szczypta

1 sztuka

2 łyżki

1 litr

2 sztuki

6 łyżek

0.5 kilograma

1 szklanka

1 szczypta

3 sztuki

25 dekagramów

4 ziarna

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z masła i mąki zrób zasmażkę. Wlej mleko i mieszaj do czasu, gdy sos zgęstnieje. Przypraw solą i białym pieprzem. Wstaw na 4 godziny do lodówki.

Krok 2

Dodaj pokrojoną w niedużą kostkę szynkę. Z przygotowanej masy uformuj 12 krokietów, panieruj je w jednym rozmąconym jajku, następnie w tartej bułce. Usmaż na oliwie.

Krok 3

Posiekaj 1 ząbek czosnku. Do rondla wlej po pół szklanki oliwy i wody oraz sok cytrynowy. Włóż czosnek, ziarenka pieprzu, 1 listek laurowy i tymianek. Na koniec wsyp pół łyżeczki soli i gotuj 20 minut.

Krok 4

Do gorącej zalewy włóż pokrojone w cienkie plastry pieczarki. Zagotuj i od razu zdejmij z ognia. Pieczarki pozostaw w zalewie do czasu, gdy całkowicie ostygną.

Krok 5

Ziemniaki obierz, pokrój w plastry, usmaż na oliwie i posól. Dodaj posiekaną cebulę. Rozmąć jajka, polej ziemniaki smaż do czasu, gdy się zetną.

Krok 6

2 ząbki czosnku pokrój w cienkie plastry. Chili oczyść, wypłucz, usuń pestki. Strąk drobno posiekaj. Krewetki dobrze wyczyść i wymyj.

Krok 7

Krewetki smaż z listkiem laurowym, czosnkiem i chili przez 3 minuty. Lekko posól. Podawaj z krokietami z szynki, marynowanymi pieczarkami oraz mini tortillą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hiszpański tapas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hiszpański tapas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hiszpański tapas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hiszpański tapas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hiszpański tapas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hiszpański tapas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hiszpański tapas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Hiszpański tapas - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
10 osób ogląda przepis:
Tort leśny mech
czas przygotowania
180 min.
stopień trudności

średnie

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej