Świąteczne mielone ze śliwką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczne mielone ze śliwką

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

4 łyżki

1 sztuka

25 dekagramów

2 łyżki

1 opakowanie

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy 1 jako, doprawiamy przyprawą do mielonego, majerankiem, delikatnie solą, dodajemy rozkruszone mini kostki czosnek i pietruszka i dokładnie wyrabiamy ręką, dodajemy jeszcze ok. 2 łyżek bułki tartej, jeszcze raz wyrabiamy.

Świąteczne mielone ze śliwką - Krok 1

Krok 2

Nabieramy łyżką masę, spłaszczamy i na środku kładziemy suszoną śliwkę,zawijamy i formujemy okrągłe kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej, smażymy kotlety na rumiano z obu stron.

Świąteczne mielone ze śliwką - Krok 2

Krok 3

Wykładamy na talerz, dekorujemy natką pietruszki, podajemy z czym chcemy

Świąteczne mielone ze śliwką - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczne mielone ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczne mielone ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczne mielone ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczne mielone ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczne mielone ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczne mielone ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczne mielone ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczne mielone ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej