Fit roladki z kurczaka z pieczoną papryką i serem
łatwe
139 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
3 łyżeczki
0.5 łyżeczki
50 mililitrów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Paprykę umyj, wysusz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Przełóż połówki papryki do żaroodpornego naczynia (lub na blachę wyłożoną folią aluminiową) układając je wypukłą częścią do góry. Wstaw do piekarnika na ok 20 minut na górną półkę. Piecz aż skórka wyraźnie się przypiecze (będzie miejscami wręcz przypalona). Upieczone papryki wyjmij z piekarnika, jeszcze gorące włóż do foliowego woreczka i szczelnie zawiąż. Odstaw aż całkowicie wystygną.
Krok 2
Filet z kurczaka przekrój wzdłuż w podłużne plastry o grubości max 1 cm. W miseczce wymieszaj olej, miód i wszystkie przyprawy. Mieszanką przypraw posmaruj mięso, odstaw na 15 - 20 minut.
Krok 3
Gdy papryka wystygnie zdejmij z niej skórkę (odejdzie bez problemu) i pokrój w ok 3-4 cm paski. Mozzarellę pokrój w paski. Na każdym plastrze mięsa połóż kawałek papryki, kawałek sera i zawiń w rulon a następnie przekrój na pół i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Krok 4
Każdą z roladek ułóż ciasno obok siebie, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz przez 15 - 20 minut. Upieczone roladki podawaj od razu. Przed podaniem możesz udekorować świeżą natką pietruszki. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej