Szybkie szaszłyki Satay przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szybkie szaszłyki Satay

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

327 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

133 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

145 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

sos orzechowy:

1 opakowanie

1 łyżka

1 łyżka

0.5 pęczka

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso potnij wzdłuż na długie i cienkie paski. Następnie zamarynuj je na 10 minut w przyprawie Knorr i sosie sojowym.

Szybkie szaszłyki Satay - Krok 1

Krok 2

Mięso nadziewaj na patyki, wykonując podobne ruchy, jak przy szyciu igłą.

Szybkie szaszłyki Satay - Krok 2

Krok 3

Gotowe szaszłyki Satay grilluj lub smaż na patelni.

Szybkie szaszłyki Satay - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z 300 ml wody, wiórkami kokosa i zagotuj. Na końcu posyp posiekanym szczypiorkiem. Szaszłyki podawaj z sosem oddzielnie.

Szybkie szaszłyki Satay - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybkie szaszłyki Satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybkie szaszłyki Satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybkie szaszłyki Satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybkie szaszłyki Satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybkie szaszłyki Satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybkie szaszłyki Satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybkie szaszłyki Satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybkie szaszłyki Satay - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybkie szaszłyki SataySzybkie szaszłyki Satay

Sataye to pochodzące z kuchni wschodniej szaszłyki. Co je wyróżnia na tle innych tego typu przekąsek? Przede wszystkim szybkość przygotowania i wyrazisty, orientalny smak. Ich przyrządzanie rozpocznij od pokrojenia mięsa na długie i cienkie paski. Powinny się marynować w sosie sojowym oraz w przyprawie do kurczaka. Dzięki temu nabiorą intensywniejszego smaku. Zamarynowane już mięso umieść na długich wykałaczkach szaszłykowych i podgrzewaj na grillu lub patelni grillowej z każdej strony, aż do osiągnięcia przez nie złocistobrązowej skórki. Gotowe sataye podawaj z orientalnym sosem z dodatkiem wiórków kokosowych i drobno posiekanego szczypiorku. Serwuj je z ryżem, np. jaśminowym o delikatnie kwiatowym zapachu. Jako dodatek sprawdzą się również domowe frytki lub purée z zielonego groszku. Z kolei do dekoracji wykorzystaj świeże kiełki, np. rzodkiewki, które charakteryzują się lekko wyczuwalną pikanterią oraz listki świeżych ziół, m.in. kolendry. Sataye podasz na obiad lub wczesną kolację. Wypróbuj ten przepis.