Szybkie szaszłyki Satay

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

267 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

137 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

sos orzechowy:

1 łyżka

0.5 pęczka

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso potnij wzdłuż na długie i cienkie paski. Następnie zamarynuj je na 10 minut w przyprawie Knorr i sosie sojowym.

Szybkie szaszłyki Satay - Krok 1

Krok 2

Mięso nadziewaj na patyki, wykonując podobne ruchy, jak przy szyciu igłą.

Szybkie szaszłyki Satay - Krok 2

Krok 3

Gotowe szaszłyki Satay grilluj lub smaż na patelni.

Szybkie szaszłyki Satay - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z 300 ml wody, wiórkami kokosa i zagotuj. Na końcu posyp posiekanym szczypiorkiem. Szaszłyki podawaj z sosem oddzielnie.

Szybkie szaszłyki Satay - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybkie szaszłyki Satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybkie szaszłyki Satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybkie szaszłyki Satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybkie szaszłyki Satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybkie szaszłyki Satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybkie szaszłyki Satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybkie szaszłyki Satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybkie szaszłyki SataySzybkie szaszłyki Satay

Sataye to pochodzące z kuchni wschodniej szaszłyki. Co je wyróżnia na tle innych tego typu przekąsek? Przede wszystkim szybkość przygotowania i wyrazisty, orientalny smak. Ich przyrządzanie rozpocznij od pokrojenia mięsa na długie i cienkie paski. Powinny się marynować w sosie sojowym oraz w przyprawie do kurczaka. Dzięki temu nabiorą intensywniejszego smaku. Zamarynowane już mięso umieść na długich wykałaczkach szaszłykowych i podgrzewaj na grillu lub patelni grillowej z każdej strony, aż do osiągnięcia przez nie złocistobrązowej skórki. Gotowe sataye podawaj z orientalnym sosem z dodatkiem wiórków kokosowych i drobno posiekanego szczypiorku. Serwuj je z ryżem, np. jaśminowym o delikatnie kwiatowym zapachu. Jako dodatek sprawdzą się również domowe frytki lub purée z zielonego groszku. Z kolei do dekoracji wykorzystaj świeże kiełki, np. rzodkiewki, które charakteryzują się lekko wyczuwalną pikanterią oraz listki świeżych ziół, m.in. kolendry. Sataye podasz na obiad lub wczesną kolację. Wypróbuj ten przepis.