Szybkie szaszłyki Satay przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szybkie szaszłyki Satay

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
333 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

140 osób wydrukowało

Pobierz pdf

165 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

sos orzechowy:

1 opakowanie

1 łyżka

1 łyżka

0.5 pęczka

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso potnij wzdłuż na długie i cienkie paski. Następnie zamarynuj je na 10 minut w przyprawie Knorr i sosie sojowym.

Szybkie szaszłyki Satay - Krok 1

Krok 2

Mięso nadziewaj na patyki, wykonując podobne ruchy, jak przy szyciu igłą.

Szybkie szaszłyki Satay - Krok 2

Krok 3

Gotowe szaszłyki Satay grilluj lub smaż na patelni.

Szybkie szaszłyki Satay - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z 300 ml wody, wiórkami kokosa i zagotuj. Na końcu posyp posiekanym szczypiorkiem. Szaszłyki podawaj z sosem oddzielnie.

Szybkie szaszłyki Satay - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybkie szaszłyki Satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybkie szaszłyki Satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybkie szaszłyki Satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybkie szaszłyki Satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybkie szaszłyki Satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybkie szaszłyki Satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybkie szaszłyki Satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybkie szaszłyki Satay - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybkie szaszłyki SataySzybkie szaszłyki Satay

Sataye to pochodzące z kuchni wschodniej szaszłyki. Co je wyróżnia na tle innych tego typu przekąsek? Przede wszystkim szybkość przygotowania i wyrazisty, orientalny smak. Ich przyrządzanie rozpocznij od pokrojenia mięsa na długie i cienkie paski. Powinny się marynować w sosie sojowym oraz w przyprawie do kurczaka. Dzięki temu nabiorą intensywniejszego smaku. Zamarynowane już mięso umieść na długich wykałaczkach szaszłykowych i podgrzewaj na grillu lub patelni grillowej z każdej strony, aż do osiągnięcia przez nie złocistobrązowej skórki. Gotowe sataye podawaj z orientalnym sosem z dodatkiem wiórków kokosowych i drobno posiekanego szczypiorku. Serwuj je z ryżem, np. jaśminowym o delikatnie kwiatowym zapachu. Jako dodatek sprawdzą się również domowe frytki lub purée z zielonego groszku. Z kolei do dekoracji wykorzystaj świeże kiełki, np. rzodkiewki, które charakteryzują się lekko wyczuwalną pikanterią oraz listki świeżych ziół, m.in. kolendry. Sataye podasz na obiad lub wczesną kolację. Wypróbuj ten przepis.