
Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
2 łyżki
sos orzechowy:
1 opakowanie
1 łyżka
1 łyżka
0.5 pęczka
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso potnij wzdłuż na długie i cienkie paski. Następnie zamarynuj je na 10 minut w przyprawie Knorr i sosie sojowym.

Krok 2
Mięso nadziewaj na patyki, wykonując podobne ruchy, jak przy szyciu igłą.

Krok 3
Gotowe szaszłyki Satay grilluj lub smaż na patelni.

Krok 4
Fix Knorr wymieszaj z 300 ml wody, wiórkami kokosa i zagotuj. Na końcu posyp posiekanym szczypiorkiem. Szaszłyki podawaj z sosem oddzielnie.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szybkie szaszłyki Satay
Sataye to pochodzące z kuchni wschodniej szaszłyki. Co je wyróżnia na tle innych tego typu przekąsek? Przede wszystkim szybkość przygotowania i wyrazisty, orientalny smak. Ich przyrządzanie rozpocznij od pokrojenia mięsa na długie i cienkie paski. Powinny się marynować w sosie sojowym oraz w przyprawie do kurczaka. Dzięki temu nabiorą intensywniejszego smaku. Zamarynowane już mięso umieść na długich wykałaczkach szaszłykowych i podgrzewaj na grillu lub patelni grillowej z każdej strony, aż do osiągnięcia przez nie złocistobrązowej skórki. Gotowe sataye podawaj z orientalnym sosem z dodatkiem wiórków kokosowych i drobno posiekanego szczypiorku. Serwuj je z ryżem, np. jaśminowym o delikatnie kwiatowym zapachu. Jako dodatek sprawdzą się również domowe frytki lub purée z zielonego groszku. Z kolei do dekoracji wykorzystaj świeże kiełki, np. rzodkiewki, które charakteryzują się lekko wyczuwalną pikanterią oraz listki świeżych ziół, m.in. kolendry. Sataye podasz na obiad lub wczesną kolację. Wypróbuj ten przepis.