Kuskus z pieczoną dynią i ciecierzycą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

21 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

83 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

240 gramów

0.5 szklanki

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

400 mililitrów

175 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrojoną w plastry dynię połącz z miodem, posiekaną chili i rozmarynem Knorr. Dokładnie wymieszaj. Kawałki dyni ułóż na pergaminie, piecz w 190 °C ok. 15 min.

Krok 2

Papryki zawiń w folię aluminiową i piecz z dynią ok. 20-25 minut. Paprykę wystudź, obierz, usuń pestki i pokrój w paseczki. Po upieczeniu dynię pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 3

Kuskus zalej gotującym się bulionem ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy. Przykryj i odstaw na 5-8 minut, by kasza wchłonęła bulion i stała się miękka. W misce wymieszaj kuskus z pozostałymi składnikami. Podawaj do grillowanego lub duszonego mięsa.

przepisy.pl

Dobra rada:

W przepisie możesz użyć kaszy „bulgur”, którą musisz wcześniej ugotować. W ten sposób danie będzie jeszcze bardziej nawiązywać do kuchni marokańskiej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kuskus z pieczoną dynią i ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kuskus z pieczoną dynią i ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kuskus z pieczoną dynią i ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kuskus z pieczoną dynią i ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kuskus z pieczoną dynią i ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kuskus z pieczoną dynią i ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kuskus z pieczoną dynią i ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej