Kuskus z pieczoną dynią i ciecierzycą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kuskus z pieczoną dynią i ciecierzycą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

30 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

90 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

240 gramów

0.5 szklanki

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

400 mililitrów

175 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrojoną w plastry dynię połącz z miodem, posiekaną chili i rozmarynem Knorr. Dokładnie wymieszaj. Kawałki dyni ułóż na pergaminie, piecz w 190 °C ok. 15 min.

Krok 2

Papryki zawiń w folię aluminiową i piecz z dynią ok. 20-25 minut. Paprykę wystudź, obierz, usuń pestki i pokrój w paseczki. Po upieczeniu dynię pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 3

Kuskus zalej gotującym się bulionem ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy. Przykryj i odstaw na 5-8 minut, by kasza wchłonęła bulion i stała się miękka. W misce wymieszaj kuskus z pozostałymi składnikami. Podawaj do grillowanego lub duszonego mięsa.

przepisy.pl

Dobra rada:

W przepisie możesz użyć kaszy „bulgur”, którą musisz wcześniej ugotować. W ten sposób danie będzie jeszcze bardziej nawiązywać do kuchni marokańskiej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kuskus z pieczoną dynią i ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kuskus z pieczoną dynią i ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kuskus z pieczoną dynią i ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kuskus z pieczoną dynią i ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kuskus z pieczoną dynią i ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kuskus z pieczoną dynią i ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kuskus z pieczoną dynią i ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kuskus z pieczoną dynią i ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej