Soczysty kurczak z patelni z arabską sałatką tabbouleh
łatwe
480 osób zapisało
Składniki
3 sztuki
400 gramów
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
1 sztuka
100 gramów
100 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozetrzyj kostkę rosołową Knorr z 3 łyżkami oleju. Tak przygotowaną marynatą natrzyj podwójną piersi z kurczaka. Piersi smaż na patelni przez około 15 minut obracając je co jakiś czas. Piersi przed smażeniem, możesz przeciąć wzdłuż na pół. Uzyskasz wtedy cztery porcje jednocześnie skracając czas smażenia.
Krok 2
Kaszę kuskus zalej gorącą wodą i pozostaw pod przykryciem na kilka minut. Gotową kaszę wymieszaj z pozostałymi składnikami sałatki.
Krok 3
Usmażone piersi z kurczaka pokrój pod skosem w cienkie plastry. Ułóż je obok siebie dookoła talerza, w środku umieść sałatkę . Rada: Aby nieco wzbogacić smak sałatki możesz do niej dodać posiekanej natki kolendry.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Soczysty kurczak z patelni z arabską sałatką tabbouleh
To przykład, jak ze zwyczajnych składników może powstać niecodzienne danie. Soczysty kurczak z patelni z wyśmienitą arabską sałatką tabbouleh oczaruje cię smakiem i zapachem. Danie świetnie sprawdzi się na obiad lub na wytworną kolację we dwoje. Zakochasz się w połączeniu delikatnego kurczaka z aromatyczną sałatką na bazie kaszy kuskus z nutą mięty! Zacznij od zamarynowania mięsa, a następnie obsmaż je przez około 15 minut. Pamiętaj, by od czasu do czasu obracać kurczaka, by był równomiernie zarumieniony z każdej strony. Później przygotuj kuskus według instrukcji na opakowaniu i połącz go z resztą składników – pomidorami, czerwoną cebulą, natką pietruszki i sokiem z cytryny. Możesz również dowolnie modyfikować sałatkę, np. nadaj jej chrupkości dodając czerwoną paprykę, bądź wzbogać jej smak świeżą posiekaną kolendrą.