Soczysty kurczak z patelni z arabską sałatką tabbouleh
łatwe
517 osób zapisało

Składniki
3 sztuki
400 gramów
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
1 sztuka
100 gramów
100 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozetrzyj kostkę rosołową Knorr z 3 łyżkami oleju. Tak przygotowaną marynatą natrzyj podwójną piersi z kurczaka. Piersi smaż na patelni przez około 15 minut obracając je co jakiś czas. Piersi przed smażeniem, możesz przeciąć wzdłuż na pół. Uzyskasz wtedy cztery porcje jednocześnie skracając czas smażenia.

Krok 2
Kaszę kuskus zalej gorącą wodą i pozostaw pod przykryciem na kilka minut. Gotową kaszę wymieszaj z pozostałymi składnikami sałatki.

Krok 3
Usmażone piersi z kurczaka pokrój pod skosem w cienkie plastry. Ułóż je obok siebie dookoła talerza, w środku umieść sałatkę . Rada: Aby nieco wzbogacić smak sałatki możesz do niej dodać posiekanej natki kolendry.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Soczysty kurczak z patelni z arabską sałatką tabbouleh
To przykład, jak ze zwyczajnych składników może powstać niecodzienne danie. Soczysty kurczak z patelni z wyśmienitą arabską sałatką tabbouleh oczaruje cię smakiem i zapachem. Danie świetnie sprawdzi się na obiad lub na wytworną kolację we dwoje. Zakochasz się w połączeniu delikatnego kurczaka z aromatyczną sałatką na bazie kaszy kuskus z nutą mięty! Zacznij od zamarynowania mięsa, a następnie obsmaż je przez około 15 minut. Pamiętaj, by od czasu do czasu obracać kurczaka, by był równomiernie zarumieniony z każdej strony. Później przygotuj kuskus według instrukcji na opakowaniu i połącz go z resztą składników – pomidorami, czerwoną cebulą, natką pietruszki i sokiem z cytryny. Możesz również dowolnie modyfikować sałatkę, np. nadaj jej chrupkości dodając czerwoną paprykę, bądź wzbogać jej smak świeżą posiekaną kolendrą.