Składniki
3 sztuki
400 gramów
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
1 sztuka
100 gramów
100 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozetrzyj kostkę rosołową Knorr z 3 łyżkami oleju. Tak przygotowaną marynatą natrzyj podwójną piersi z kurczaka. Piersi smaż na patelni przez około 15 minut obracając je co jakiś czas. Piersi przed smażeniem, możesz przeciąć wzdłuż na pół. Uzyskasz wtedy cztery porcje jednocześnie skracając czas smażenia.
Krok 2
Kaszę kuskus zalej gorącą wodą i pozostaw pod przykryciem na kilka minut. Gotową kaszę wymieszaj z pozostałymi składnikami sałatki.
Krok 3
Usmażone piersi z kurczaka pokrój pod skosem w cienkie plastry. Ułóż je obok siebie dookoła talerza, w środku umieść sałatkę . Rada: Aby nieco wzbogacić smak sałatki możesz do niej dodać posiekanej natki kolendry.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Soczysty kurczak z patelni z arabską sałatką tabbouleh
To przykład, jak ze zwyczajnych składników może powstać niecodzienne danie. Soczysty kurczak z patelni z wyśmienitą arabską sałatką tabbouleh oczaruje cię smakiem i zapachem. Danie świetnie sprawdzi się na obiad lub na wytworną kolację we dwoje. Zakochasz się w połączeniu delikatnego kurczaka z aromatyczną sałatką na bazie kaszy kuskus z nutą mięty! Zacznij od zamarynowania mięsa, a następnie obsmaż je przez około 15 minut. Pamiętaj, by od czasu do czasu obracać kurczaka, by był równomiernie zarumieniony z każdej strony. Później przygotuj kuskus według instrukcji na opakowaniu i połącz go z resztą składników – pomidorami, czerwoną cebulą, natką pietruszki i sokiem z cytryny. Możesz również dowolnie modyfikować sałatkę, np. nadaj jej chrupkości dodając czerwoną paprykę, bądź wzbogać jej smak świeżą posiekaną kolendrą.