Bistecca alla Pizzaiola, czyli stek w pomidorach
średnie
15 osób zapisało

Składniki
2 łyżki
1 szczypta
1 kilogram
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
1 pęczek
4 plastry
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory umyj, sparz, obierz ze skóry, usuń nasiona i miąższ, pokrój w kostkę.
Krok 2
Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zarumień na oliwie z oliwek.
Krok 3
Dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem i oregano. Podgrzewaj do czasu, gdy powstanie gęsty sos.
Krok 4
Na patelni mocno rozgrzej oliwę z oliwek. Mięso oprósz solą i pieprzem. Następnie zmniejsz płomień i smaż mięso z obu stron.
Krok 5
Bazylię umyj, kilka listków odłóż do dekoracji, a resztę drobno posiekaj i dodaj do sosu pomidorowego.
Krok 6
Usmażone steki ułóż na półmisku, polej sosem pomidorowym i udekoruj pozostawionymi listkami bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcej