Bistecca alla Pizzaiola, czyli stek w pomidorach
średnie
13 osób zapisało
Składniki
2 łyżki
1 szczypta
1 kilogram
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
1 pęczek
4 plastry
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory umyj, sparz, obierz ze skóry, usuń nasiona i miąższ, pokrój w kostkę.
Krok 2
Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zarumień na oliwie z oliwek.
Krok 3
Dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem i oregano. Podgrzewaj do czasu, gdy powstanie gęsty sos.
Krok 4
Na patelni mocno rozgrzej oliwę z oliwek. Mięso oprósz solą i pieprzem. Następnie zmniejsz płomień i smaż mięso z obu stron.
Krok 5
Bazylię umyj, kilka listków odłóż do dekoracji, a resztę drobno posiekaj i dodaj do sosu pomidorowego.
Krok 6
Usmażone steki ułóż na półmisku, polej sosem pomidorowym i udekoruj pozostawionymi listkami bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej