Bistecca alla Pizzaiola, czyli stek w pomidorach
średnie
16 osób zapisało

Składniki
2 łyżki
1 szczypta
1 kilogram
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
1 pęczek
4 plastry
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory umyj, sparz, obierz ze skóry, usuń nasiona i miąższ, pokrój w kostkę.
Krok 2
Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zarumień na oliwie z oliwek.
Krok 3
Dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem i oregano. Podgrzewaj do czasu, gdy powstanie gęsty sos.
Krok 4
Na patelni mocno rozgrzej oliwę z oliwek. Mięso oprósz solą i pieprzem. Następnie zmniejsz płomień i smaż mięso z obu stron.
Krok 5
Bazylię umyj, kilka listków odłóż do dekoracji, a resztę drobno posiekaj i dodaj do sosu pomidorowego.
Krok 6
Usmażone steki ułóż na półmisku, polej sosem pomidorowym i udekoruj pozostawionymi listkami bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























