
Składniki
1 kilogram
2 sztuki
1 szczypta
3 sztuki
1 szczypta
1 łyżka
0.25 szklanki
1 szczypta
3 sztuki
1 szklanka
1 szczypta
200 gramów
4 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek pokrój w cienkie plastry, cebulę w krążki, a czosnek posiekaj. Ziemniaki oraz pomidory obierz i pokrój w plastry.
Krok 2
Boczek podsmaż, a na wytopionym tłuszczu zeszklij cebulę. Czosnek rozetrzyj z solą.
Krok 3
Ziemniaki przelej wrzątkiem, osącz. Połowę ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem.
Krok 4
Na ziemniakach ułóż boczek, następnie cebulę, pomidory i znów ziemniaki. Posyp roztartym czosnkiem, pieprzem, ziołami, zalej bulionem i winem.
Krok 5
Piecz przez 40 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok 6
Posyp zapiekankę serem i piecz jeszcze 30 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej