Zapiekanka z czerwonym winem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z czerwonym winem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

1 szczypta

3 sztuki

1 szczypta

1 łyżka

0.25 szklanki

1 szczypta

3 sztuki

1 szklanka

1 szczypta

200 gramów

4 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek pokrój w cienkie plastry, cebulę w krążki, a czosnek posiekaj. Ziemniaki oraz pomidory obierz i pokrój w plastry.

Krok 2

Boczek podsmaż, a na wytopionym tłuszczu zeszklij cebulę. Czosnek rozetrzyj z solą.

Krok 3

Ziemniaki przelej wrzątkiem, osącz. Połowę ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem.

Krok 4

Na ziemniakach ułóż boczek, następnie cebulę, pomidory i znów ziemniaki. Posyp roztartym czosnkiem, pieprzem, ziołami, zalej bulionem i winem.

Krok 5

Piecz przez 40 minut w temperaturze 200 stopni.

Krok 6

Posyp zapiekankę serem i piecz jeszcze 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
12 osób ogląda przepis:
Szakszuka
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej