Zapiekanka z czerwonym winem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z czerwonym winem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

1 szczypta

3 sztuki

1 szczypta

1 łyżka

0.25 szklanki

1 szczypta

3 sztuki

1 szklanka

1 szczypta

200 gramów

4 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek pokrój w cienkie plastry, cebulę w krążki, a czosnek posiekaj. Ziemniaki oraz pomidory obierz i pokrój w plastry.

Krok 2

Boczek podsmaż, a na wytopionym tłuszczu zeszklij cebulę. Czosnek rozetrzyj z solą.

Krok 3

Ziemniaki przelej wrzątkiem, osącz. Połowę ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem.

Krok 4

Na ziemniakach ułóż boczek, następnie cebulę, pomidory i znów ziemniaki. Posyp roztartym czosnkiem, pieprzem, ziołami, zalej bulionem i winem.

Krok 5

Piecz przez 40 minut w temperaturze 200 stopni.

Krok 6

Posyp zapiekankę serem i piecz jeszcze 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej