Zapiekanka z czerwonym winem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z czerwonym winem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

1 szczypta

3 sztuki

1 szczypta

1 łyżka

0.25 szklanki

1 szczypta

3 sztuki

1 szklanka

1 szczypta

200 gramów

4 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek pokrój w cienkie plastry, cebulę w krążki, a czosnek posiekaj. Ziemniaki oraz pomidory obierz i pokrój w plastry.

Krok 2

Boczek podsmaż, a na wytopionym tłuszczu zeszklij cebulę. Czosnek rozetrzyj z solą.

Krok 3

Ziemniaki przelej wrzątkiem, osącz. Połowę ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem.

Krok 4

Na ziemniakach ułóż boczek, następnie cebulę, pomidory i znów ziemniaki. Posyp roztartym czosnkiem, pieprzem, ziołami, zalej bulionem i winem.

Krok 5

Piecz przez 40 minut w temperaturze 200 stopni.

Krok 6

Posyp zapiekankę serem i piecz jeszcze 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Pieczarki faszerowane
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej