Zapiekanka z czerwonym winem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z czerwonym winem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

1 szczypta

3 sztuki

1 szczypta

1 łyżka

0.25 szklanki

1 szczypta

3 sztuki

1 szklanka

1 szczypta

200 gramów

4 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek pokrój w cienkie plastry, cebulę w krążki, a czosnek posiekaj. Ziemniaki oraz pomidory obierz i pokrój w plastry.

Krok 2

Boczek podsmaż, a na wytopionym tłuszczu zeszklij cebulę. Czosnek rozetrzyj z solą.

Krok 3

Ziemniaki przelej wrzątkiem, osącz. Połowę ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem.

Krok 4

Na ziemniakach ułóż boczek, następnie cebulę, pomidory i znów ziemniaki. Posyp roztartym czosnkiem, pieprzem, ziołami, zalej bulionem i winem.

Krok 5

Piecz przez 40 minut w temperaturze 200 stopni.

Krok 6

Posyp zapiekankę serem i piecz jeszcze 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej