
Składniki
1 kilogram
2 sztuki
1 szczypta
3 sztuki
1 szczypta
1 łyżka
0.25 szklanki
1 szczypta
3 sztuki
1 szklanka
1 szczypta
200 gramów
4 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek pokrój w cienkie plastry, cebulę w krążki, a czosnek posiekaj. Ziemniaki oraz pomidory obierz i pokrój w plastry.
Krok 2
Boczek podsmaż, a na wytopionym tłuszczu zeszklij cebulę. Czosnek rozetrzyj z solą.
Krok 3
Ziemniaki przelej wrzątkiem, osącz. Połowę ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem.
Krok 4
Na ziemniakach ułóż boczek, następnie cebulę, pomidory i znów ziemniaki. Posyp roztartym czosnkiem, pieprzem, ziołami, zalej bulionem i winem.
Krok 5
Piecz przez 40 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok 6
Posyp zapiekankę serem i piecz jeszcze 30 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej