
Składniki
3 łyżki
4 łyżki
1 łyżeczka
30 gramów
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 sztuka
60 gramów
400 gramów
1 sztuka
200 mililitrów
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W ciepłym, posłodzonym mleku rozpuść drożdże, odstaw na chwilę
Krok 2
Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj posiekane na kawałki masło, posól i dodaj olej, wlej zaczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto. Gotowe odstaw na 20 minut.
Krok 3
Po tym czasie podziel je na cztery części, każdą rozwałkuj na kształt koła. Każde koło posmaruj łyżką sosu pomidorowego.
Krok 4
Każdą z papryk umyj i osusz, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w drobna kostkę. Posiekaj drobno cebulę. Umyj i osusz mięso, pokrój w kostkę.
Krok 5
Na patelni rozpuść masło*, dodaj cebulę i kurczaka, smaż 5 - 7 minut. Po tym czasie dodaj kolorową paprykę. Całość wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i papryka w proszku, smaż jeszcze 2 minuty.
Krok 6
Na połowie każdego ciasta ułóż farsz, posyp startym parmezanem. Złóż placek na pół (kształt dużego pieroga), sklej brzegi, wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Krok 7
Piecz w nagrzanym do 180 piekarniku przez 30 minut. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej