Calzonne paprykowe przepis – Zobacz na przepisy.pl

Calzonne paprykowe

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

4 łyżki

1 łyżeczka

30 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

60 gramów

400 gramów

1 sztuka

200 mililitrów

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W ciepłym, posłodzonym mleku rozpuść drożdże, odstaw na chwilę

Krok 2

Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj posiekane na kawałki masło, posól i dodaj olej, wlej zaczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto. Gotowe odstaw na 20 minut.

Krok 3

Po tym czasie podziel je na cztery części, każdą rozwałkuj na kształt koła. Każde koło posmaruj łyżką sosu pomidorowego.

Krok 4

Każdą z papryk umyj i osusz, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w drobna kostkę. Posiekaj drobno cebulę. Umyj i osusz mięso, pokrój w kostkę.

Krok 5

Na patelni rozpuść masło*, dodaj cebulę i kurczaka, smaż 5 - 7 minut. Po tym czasie dodaj kolorową paprykę. Całość wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i papryka w proszku, smaż jeszcze 2 minuty.

Krok 6

Na połowie każdego ciasta ułóż farsz, posyp startym parmezanem. Złóż placek na pół (kształt dużego pieroga), sklej brzegi, wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Krok 7

Piecz w nagrzanym do 180 piekarniku przez 30 minut. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Calzonne paprykowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Calzonne paprykowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Calzonne paprykowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Calzonne paprykowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Calzonne paprykowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Calzonne paprykowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Calzonne paprykowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
5 osób ogląda przepis:
Skubaniec z wiśniami
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej