Calzonne paprykowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Calzonne paprykowe

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

200 mililitrów

1 sztuka

400 gramów

60 gramów

3 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

30 gramów

1 łyżeczka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W ciepłym, posłodzonym mleku rozpuść drożdże, odstaw na chwilę

Krok 2

Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj posiekane na kawałki masło, posól i dodaj olej, wlej zaczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto. Gotowe odstaw na 20 minut.

Krok 3

Po tym czasie podziel je na cztery części, każdą rozwałkuj na kształt koła. Każde koło posmaruj łyżką sosu pomidorowego.

Krok 4

Każdą z papryk umyj i osusz, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w drobna kostkę. Posiekaj drobno cebulę. Umyj i osusz mięso, pokrój w kostkę.

Krok 5

Na patelni rozpuść masło*, dodaj cebulę i kurczaka, smaż 5 - 7 minut. Po tym czasie dodaj kolorową paprykę. Całość wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i papryka w proszku, smaż jeszcze 2 minuty.

Krok 6

Na połowie każdego ciasta ułóż farsz, posyp startym parmezanem. Złóż placek na pół (kształt dużego pieroga), sklej brzegi, wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Krok 7

Piecz w nagrzanym do 180 piekarniku przez 30 minut. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Calzonne paprykowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Calzonne paprykowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Calzonne paprykowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Calzonne paprykowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Calzonne paprykowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Calzonne paprykowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Calzonne paprykowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Calzonne paprykowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej