Calzonne paprykowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Calzonne paprykowe

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

200 mililitrów

1 sztuka

400 gramów

60 gramów

3 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

30 gramów

1 łyżeczka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W ciepłym, posłodzonym mleku rozpuść drożdże, odstaw na chwilę

Krok 2

Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj posiekane na kawałki masło, posól i dodaj olej, wlej zaczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto. Gotowe odstaw na 20 minut.

Krok 3

Po tym czasie podziel je na cztery części, każdą rozwałkuj na kształt koła. Każde koło posmaruj łyżką sosu pomidorowego.

Krok 4

Każdą z papryk umyj i osusz, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w drobna kostkę. Posiekaj drobno cebulę. Umyj i osusz mięso, pokrój w kostkę.

Krok 5

Na patelni rozpuść masło*, dodaj cebulę i kurczaka, smaż 5 - 7 minut. Po tym czasie dodaj kolorową paprykę. Całość wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i papryka w proszku, smaż jeszcze 2 minuty.

Krok 6

Na połowie każdego ciasta ułóż farsz, posyp startym parmezanem. Złóż placek na pół (kształt dużego pieroga), sklej brzegi, wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Krok 7

Piecz w nagrzanym do 180 piekarniku przez 30 minut. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Calzonne paprykowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Calzonne paprykowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Calzonne paprykowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Calzonne paprykowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Calzonne paprykowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Calzonne paprykowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Calzonne paprykowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Calzonne paprykowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej