
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
200 mililitrów
1 sztuka
400 gramów
60 gramów
3 łyżki
1 łyżeczka
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
30 gramów
1 łyżeczka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W ciepłym, posłodzonym mleku rozpuść drożdże, odstaw na chwilę
Krok 2
Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj posiekane na kawałki masło, posól i dodaj olej, wlej zaczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto. Gotowe odstaw na 20 minut.
Krok 3
Po tym czasie podziel je na cztery części, każdą rozwałkuj na kształt koła. Każde koło posmaruj łyżką sosu pomidorowego.
Krok 4
Każdą z papryk umyj i osusz, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w drobna kostkę. Posiekaj drobno cebulę. Umyj i osusz mięso, pokrój w kostkę.
Krok 5
Na patelni rozpuść masło*, dodaj cebulę i kurczaka, smaż 5 - 7 minut. Po tym czasie dodaj kolorową paprykę. Całość wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i papryka w proszku, smaż jeszcze 2 minuty.
Krok 6
Na połowie każdego ciasta ułóż farsz, posyp startym parmezanem. Złóż placek na pół (kształt dużego pieroga), sklej brzegi, wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Krok 7
Piecz w nagrzanym do 180 piekarniku przez 30 minut. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej