Penne w sosie dyniowym wege przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Penne w sosie dyniowym wege

Autor: magdalena kaczmarek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

400 gramów

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

5 sztuk

300 mililitrów

1 łyżka

5 łyżek

50 gramów

100 gramów

200 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotuję aldente według instrukcji opakowania. Odlewam szklankę wody od gotowania makaronu.

Krok 2

Dynię pozbawiam nasion, nie obieram ze skóry. Cebulę i czosnek kroję, przesmażam na oleju. Dodaję pokrojoną w kostkę dynię i dalej przesmażam. Dolewam szklankę wody od gotowania makaronu, kostki Knorr bulion warzywny i duszę na wolnym ogniu. Dolewam napój owsiany, dodaję pomidory suszone.

Krok 3

Jak dynia będzie miękka, dodaję mozzarelle startą typu wege i miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem, papryką według uznania. Słonecznika pestki prażę na suchej patelni. Tofu wędzone kroję w kostkę, przekładam do miseczki, dodaję łyżeczkę papryki wędzonej, odrobinę oleju. Przekładam na patelnię i chwilę podsmażam.

Krok 4

Makaron przekładam do sosu. Podaję z pestkami słonecznika, natką pietruszki, kostką tofu, posypuję startą mozzarella typu wege.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Penne w sosie dyniowym wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Penne w sosie dyniowym wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Penne w sosie dyniowym wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Penne w sosie dyniowym wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Penne w sosie dyniowym wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Penne w sosie dyniowym wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Penne w sosie dyniowym wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Penne w sosie dyniowym wege - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej