Penne w sosie dyniowym wege przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Penne w sosie dyniowym wege

Autor: magdalena kaczmarek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

400 gramów

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

5 sztuk

300 mililitrów

1 łyżka

5 łyżek

50 gramów

100 gramów

200 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotuję aldente według instrukcji opakowania. Odlewam szklankę wody od gotowania makaronu.

Krok 2

Dynię pozbawiam nasion, nie obieram ze skóry. Cebulę i czosnek kroję, przesmażam na oleju. Dodaję pokrojoną w kostkę dynię i dalej przesmażam. Dolewam szklankę wody od gotowania makaronu, kostki Knorr bulion warzywny i duszę na wolnym ogniu. Dolewam napój owsiany, dodaję pomidory suszone.

Krok 3

Jak dynia będzie miękka, dodaję mozzarelle startą typu wege i miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem, papryką według uznania. Słonecznika pestki prażę na suchej patelni. Tofu wędzone kroję w kostkę, przekładam do miseczki, dodaję łyżeczkę papryki wędzonej, odrobinę oleju. Przekładam na patelnię i chwilę podsmażam.

Krok 4

Makaron przekładam do sosu. Podaję z pestkami słonecznika, natką pietruszki, kostką tofu, posypuję startą mozzarella typu wege.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Penne w sosie dyniowym wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Penne w sosie dyniowym wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Penne w sosie dyniowym wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Penne w sosie dyniowym wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Penne w sosie dyniowym wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Penne w sosie dyniowym wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Penne w sosie dyniowym wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Penne w sosie dyniowym wege - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej