Kotleciki z bobu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotleciki z bobu

Autor: Anna Jezierska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 gram

200 gramów

1 łyżka

4 łyżki

1 sztuka

20 gramów

1 gram

2 szczypty

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szklankę komosy ugotuj według zaleceń producenta na miękko w bulionie warzywnym

Krok 2

Mrożony bób przelej wrząca wodą, przełóż do kielicha blendera, dodaj do niego natkę, mąkę z cieciorki i czosnek. Wlej oliwę, fix do mielonego i kilka łyżek wody, połącz ugotowaną wczesniej komosą w bulionie warzywnym

Krok 3

Posiekaj cebule, zeszklij na oliwie i dodaj do masy

Krok 4

Dodaj paprykę wędzoną, całość można doprawić sosem sojowym, jeśli to konieczne. Uformuj z niej kotleciki i obtocz w płatkach owsianych.

Krok 5

Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i skrop delikatnie oliwą. Ułóż na niej kotleciki delikatnie skropione oliwą, również z góry. Kotleciki wstaw do nagrzanego do 190ºC piekarnika na około 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotleciki z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotleciki z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotleciki z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotleciki z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotleciki z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotleciki z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotleciki z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotleciki z bobu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej