
Składniki
12 sztuk
1 pęczek
10 łyżek
1 łyżka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotować na twardo w osolonej wodzie 10 jajek. Pozostawić do ostudzenia. Następnie obrać i zetrzeć na tarce na grubszych oczkach.
Krok 2
Opłukać i posiekać drobno pietruszkę.
Krok 3
W większym naczyniu wymieszać starte jajka, surowe jajka, posiekaną pietruszkę, bułkę tartą i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 4
Uformować kotleciki (z przepisu wychodzi ok. 12 kotlecików). Obtoczyć w bułce tartej lub mące.
Krok 5
Na patelni rozgrzać np. oliwę z oliwek. Smażyć z obydwu stron na złoty kolor.
Krok 6
Smacznego :)
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej