Omlet z ziemniakami i warzywami - gotowanymi | Przepisy.pl pixel

Omlet z warzywami i ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

124 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

143 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 łyżeczka

1 pęczek

150 gramów

6 sztuk

100 mililitrów

2 garść

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie przez ok 20 minut. Następnie wystudź je, obierz i pokrój w plastry. Pomidorki przekrój na pół.

Krok 2

Dymkę posiekaj. Ziemniak smaż na dużej patelni z olejem przez 3-4 minuty. Dodaj dymkę i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 3

Jaja rozkłóć z mlekiem i przyprawą Knorr.

Krok 4

Ziemniaki podsyp pomidorkami i wlej sos jajeczny. Przykryj i gotuj powoli ok 10 minut aż jaja się zetną. Podawaj z listkami świeżej bazylii.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do tego dania świetnie pasuje świeża sałatka. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet z warzywami i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet z warzywami i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet z warzywami i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet z warzywami i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet z warzywami i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet z warzywami i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet z warzywami i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Omlet z warzywami i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Omlet z warzywami i ziemniakamiOmlet z warzywami i ziemniakami

Omlet pospolitym daniem? W żadnym razie! Jajeczna podstawa daje ogromne pole manewru w dobieraniu do niej najróżniejszych dodatków. Nawet tych nieco bardziej egzotycznych od popularnych pieczarek. Omlet z warzywami i ziemniakami zmienia się z potrawy typowo śniadaniowej w interesujący lunch, obiad i kolację na gorąco.

Dla kogo?

Omlet z warzywami i ziemniakami to świetna propozycja dla wszystkich, którzy niedawno zaczęli się uczyć gotowania i chcieliby zrobić coś bardziej efektownego. Nie samymi kanapkami kucharz żyje! Coraz chętniej będziecie zakładać kuchenne fartuchy i rękawice.

Na jaką okazję?

Dzięki obecności ziemniaków omlet sprawdzi się w porze obiadowej. Jeśli nie zdążyliście w ciągu dnia zjeść czegoś konkretnego, przygotujcie go w ramach kolacji. Na taki posiłek czekaliście od rana!

Czy wiesz, że?

Szacuje się, że czerwone pomidory należą do najczęściej spożywanych warzyw na świecie. Warto jednak pamiętać, że pod względem botanicznym są… owocami! Ich liczne odmiany pozwolą tworzyć różnorodne menu.

Dla urozmaicenia:

Do serwowanego na gorąco omletu z warzywami można dodać starty żółty ser, np. goudę.