Składniki
400 gramów
1 łyżeczka
1 pęczek
150 gramów
6 sztuk
100 mililitrów
2 garść
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie przez ok 20 minut. Następnie wystudź je, obierz i pokrój w plastry. Pomidorki przekrój na pół.
Krok 2
Dymkę posiekaj. Ziemniak smaż na dużej patelni z olejem przez 3-4 minuty. Dodaj dymkę i smaż jeszcze 1 minutę.
Krok 3
Jaja rozkłóć z mlekiem i przyprawą Knorr.
Krok 4
Ziemniaki podsyp pomidorkami i wlej sos jajeczny. Przykryj i gotuj powoli ok 10 minut aż jaja się zetną. Podawaj z listkami świeżej bazylii.
Dobra rada:
Do tego dania świetnie pasuje świeża sałatka.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Omlet z warzywami i ziemniakami
Omlet pospolitym daniem? W żadnym razie! Jajeczna podstawa daje ogromne pole manewru w dobieraniu do niej najróżniejszych dodatków. Nawet tych nieco bardziej egzotycznych od popularnych pieczarek. Omlet z warzywami i ziemniakami zmienia się z potrawy typowo śniadaniowej w interesujący lunch, obiad i kolację na gorąco.
Dla kogo?
Omlet z warzywami i ziemniakami to świetna propozycja dla wszystkich, którzy niedawno zaczęli się uczyć gotowania i chcieliby zrobić coś bardziej efektownego. Nie samymi kanapkami kucharz żyje! Coraz chętniej będziecie zakładać kuchenne fartuchy i rękawice.
Na jaką okazję?
Dzięki obecności ziemniaków omlet sprawdzi się w porze obiadowej. Jeśli nie zdążyliście w ciągu dnia zjeść czegoś konkretnego, przygotujcie go w ramach kolacji. Na taki posiłek czekaliście od rana!
Czy wiesz, że?
Szacuje się, że czerwone pomidory należą do najczęściej spożywanych warzyw na świecie. Warto jednak pamiętać, że pod względem botanicznym są… owocami! Ich liczne odmiany pozwolą tworzyć różnorodne menu.
Dla urozmaicenia:
Do serwowanego na gorąco omletu z warzywami można dodać starty żółty ser, np. goudę.