
Składniki
200 gramów
100 gramów
75 gramów
2 opakowania
3 łyżeczki
4 sztuki
150 gramów
3 łyżeczki
100 gramów
150 gramów
100 gramów
5 łyżeczek
3 łyżeczki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło utrzeć z miodem, cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Kontynuując ucieranie, dodawać po jednym jajku. Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami,. Dodawać porcjami do masy - wymieszać.
Krok 2
Wysmarować tłuszczem formę w kształcie gwiazdy i wypełnić ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Temperatura pieczenia: 180 °C Czas pieczenia: ok. 45 minut
Krok 3
Ciasto wyjąc z piekarnika, a po 10 minutach z formy. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Podgrzać konfiturę, przetrzeć przez sitko i posmarować ciasto.
Krok 4
Cukier puder rozprowadzić w soku z cytryny i posmarować tak powstałym lukrem gwiazdę.
Krok 5
Krawędzie gwiazdy ozdobić płatkami, a wierzch całymi migdałami. Posypać cynamonem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej