Kluski drożdżowe z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kluski drożdżowe z grzybami

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1

2

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 szklanka

2.5 łyżki

2 sztuki

400 gramów

20

20 gramów

150 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 2

Drożdże rozmieszaj w letnim mleku, dodaj 10 dag mąki, jeszcze raz przemieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn podrośnie, połącz go zresztą mąki.

Krok 3

Dodaj stopioną margarynę, cukier i sól. Wyrób dokładnie ciasto i odstaw w ciepłe miejsce aby wyrosło.

Krok 4

Przygotuj grzyby - oczyść je, dokładnie umyj i pokrój. Cebulę pokrój w kostkę i razem z grzybami podsmaż na oliwie. Wymieszaj z bułką tartą i dopraw do smaku.

Krok 5

Gdy ciasto wyrośnie formuj z niego kulki i nadziewaj grzybami.

Krok 6

W garnku do gotowania na parze zagotuj wodę. Na parujący garnek wkładaj kluski i przykryj. Gotuj ok. 20 minut. Podawaj z grzybowym sosem.

Krok 1

Sos grzybowy Knorr przygotuj według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Odstaw.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kluski drożdżowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kluski drożdżowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kluski drożdżowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kluski drożdżowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kluski drożdżowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kluski drożdżowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kluski drożdżowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kluski drożdżowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej