Kluski drożdżowe z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kluski drożdżowe z grzybami

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1

1 opakowanie

400 gramów

1 szklanka

2 sztuki

20 gramów

0.5 łyżeczki

2 łyżeczki

2.5 łyżki

20

2

Przygotowanie krok po kroku

Krok 2

Drożdże rozmieszaj w letnim mleku, dodaj 10 dag mąki, jeszcze raz przemieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn podrośnie, połącz go zresztą mąki.

Krok 3

Dodaj stopioną margarynę, cukier i sól. Wyrób dokładnie ciasto i odstaw w ciepłe miejsce aby wyrosło.

Krok 4

Przygotuj grzyby - oczyść je, dokładnie umyj i pokrój. Cebulę pokrój w kostkę i razem z grzybami podsmaż na oliwie. Wymieszaj z bułką tartą i dopraw do smaku.

Krok 5

Gdy ciasto wyrośnie formuj z niego kulki i nadziewaj grzybami.

Krok 6

W garnku do gotowania na parze zagotuj wodę. Na parujący garnek wkładaj kluski i przykryj. Gotuj ok. 20 minut. Podawaj z grzybowym sosem.

Krok 1

Sos grzybowy Knorr przygotuj według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Odstaw.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kluski drożdżowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kluski drożdżowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kluski drożdżowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kluski drożdżowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kluski drożdżowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kluski drożdżowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kluski drożdżowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kluski drożdżowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej