
Składniki
1
2
2 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 szklanka
2.5 łyżki
2 sztuki
400 gramów
20
20 gramów
150 gramów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 2
Drożdże rozmieszaj w letnim mleku, dodaj 10 dag mąki, jeszcze raz przemieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn podrośnie, połącz go zresztą mąki.
Krok 3
Dodaj stopioną margarynę, cukier i sól. Wyrób dokładnie ciasto i odstaw w ciepłe miejsce aby wyrosło.
Krok 4
Przygotuj grzyby - oczyść je, dokładnie umyj i pokrój. Cebulę pokrój w kostkę i razem z grzybami podsmaż na oliwie. Wymieszaj z bułką tartą i dopraw do smaku.
Krok 5
Gdy ciasto wyrośnie formuj z niego kulki i nadziewaj grzybami.
Krok 6
W garnku do gotowania na parze zagotuj wodę. Na parujący garnek wkładaj kluski i przykryj. Gotuj ok. 20 minut. Podawaj z grzybowym sosem.
Krok 1
Sos grzybowy Knorr przygotuj według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Odstaw.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej