Składniki
1
2
2 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 szklanka
2.5 łyżki
2 sztuki
400 gramów
20
20 gramów
150 gramów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 2
Drożdże rozmieszaj w letnim mleku, dodaj 10 dag mąki, jeszcze raz przemieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn podrośnie, połącz go zresztą mąki.
Krok 3
Dodaj stopioną margarynę, cukier i sól. Wyrób dokładnie ciasto i odstaw w ciepłe miejsce aby wyrosło.
Krok 4
Przygotuj grzyby - oczyść je, dokładnie umyj i pokrój. Cebulę pokrój w kostkę i razem z grzybami podsmaż na oliwie. Wymieszaj z bułką tartą i dopraw do smaku.
Krok 5
Gdy ciasto wyrośnie formuj z niego kulki i nadziewaj grzybami.
Krok 6
W garnku do gotowania na parze zagotuj wodę. Na parujący garnek wkładaj kluski i przykryj. Gotuj ok. 20 minut. Podawaj z grzybowym sosem.
Krok 1
Sos grzybowy Knorr przygotuj według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Odstaw.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej