
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
1 sztuka
1 szklanka
2 łyżki
2 łyżki
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ser, mąkę, jajko i szczyptę soli wyrób na gładkie ciasto. Podziel na 14 części.
Krok 2
Z każdego kawałka uformuj kulkę, rozpłaszcz, w środku placuszka zrób palcem niewielki dołek, a wokół niego zaznacz wykałaczką „promyczki”.
Krok 3
Kluski gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową.
Krok 4
Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Krok 5
Na patelni rozgrzej masło*, włóż jabłka i galaretkę jabłkową. Duś 3 minuty. Kluski podawaj ułożone na sosie jabłkowym. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej