
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
1 sztuka
1 szklanka
2 łyżki
2 łyżki
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ser, mąkę, jajko i szczyptę soli wyrób na gładkie ciasto. Podziel na 14 części.
Krok 2
Z każdego kawałka uformuj kulkę, rozpłaszcz, w środku placuszka zrób palcem niewielki dołek, a wokół niego zaznacz wykałaczką „promyczki”.
Krok 3
Kluski gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową.
Krok 4
Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Krok 5
Na patelni rozgrzej masło*, włóż jabłka i galaretkę jabłkową. Duś 3 minuty. Kluski podawaj ułożone na sosie jabłkowym. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej