Kluski serowe z sosem jabłkowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

1 szklanka

2 łyżki

2 łyżki

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ser, mąkę, jajko i szczyptę soli wyrób na gładkie ciasto. Podziel na 14 części.

Krok 2

Z każdego kawałka uformuj kulkę, rozpłaszcz, w środku placuszka zrób palcem niewielki dołek, a wokół niego zaznacz wykałaczką „promyczki”.

Krok 3

Kluski gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową.

Krok 4

Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 5

Na patelni rozgrzej masło*, włóż jabłka i galaretkę jabłkową. Duś 3 minuty. Kluski podawaj ułożone na sosie jabłkowym. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kluski serowe z sosem jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kluski serowe z sosem jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kluski serowe z sosem jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kluski serowe z sosem jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kluski serowe z sosem jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kluski serowe z sosem jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kluski serowe z sosem jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej