
Składniki
sałatka z buraczków:
2 sztuki
150 gramów
100 gramów
omlet:
2 sztuki
8 sztuk
8 gramów
40 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania sałatki. Buraki omyj, obierz i pokrój na ćwiartki. Skrop olejem i piecz w 180 stopniach przez ok 20 minut aż będą miękkie. Odstaw do ostudzenia.
Krok 2
Szpinak umyj i osusz, ser porwij na mniejsze kawałki.
Krok 3
Jaja ubij z Jalapeno Knorr. Dodatkowe buraki zetrzyj na tarce i dodaj do masy jajecznej.
Krok 4
Weź dużą patelnie (ok. 28 cm średnicy) i wlej połowę masy jajecznej z burakami, smaż omlet 3-4 minuty. Za pomocą szpatuli obróć omlet i smaż kolejne 3-4 minuty. Powtórz czynność z drugą połową masy.
Krok 5
Gotowe omlety podawaj na talerzu. Po wierzchu posyp pieczonymi burakami, szpinakiem i serem.

Dobra rada:
Buraki możesz zastąpić np. grzybami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa płatki papryki jalapeno z czosnkiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Omlet z buraczkami
Jajka to uniwersalny produkt, który znajduje się w większości lodówek. W kilka minut można wyczarować z nich błyskawiczną jajecznicę lub jajka sadzone. Omlet też należy do kategorii posiłków ekspresowych. Dziś udowodnimy, że równie dobrze odnajdzie się w gronie potraw wyszukanych i stylowych. Wszystko za sprawą odpowiednich dodatków – próbowaliście już omletu z buraczkami?
Dla kogo?
Jedzenie to nie tylko sposób na dostarczenie organizmowi paliwa. Sprawcie, by stało się prawdziwą przyjemnością i ucztą dla zmysłów. Omlet z buraczkami spełni oczekiwania wymagających kulinarnych estetów.
Na jaką okazję?
Pozwólcie sobie na odrobinę elegancji na co dzień. Pieczone buraki i kozi ser zamienią proste, jajeczne danie w przysmak, który pozwoli poczuć się jak w renomowanej restauracji.
Czy wiesz, że?
W USA w latach w trzydziestych XX wieku szpinak był rozchwytywany. Jego producenci twierdzili, że nagły wzrost zainteresowania jest spowodowany popularnością Popeye’a – bohatera kreskówki, który po każdorazowym zjedzeniu porcji warzywa nabierał nadludzkiej krzepy.
Dla urozmaicenia:
Oprócz korzenia buraka do wzbogacenia przepisu na omlet możecie wykorzystać botwinkę. Pod tą nazwą kryją się barwne liście buraka ćwikłowego.