
Składniki
sałatka z buraczków:
2 sztuki
150 gramów
100 gramów
omlet:
2 sztuki
8 sztuk
8 gramów
40 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania sałatki. Buraki omyj, obierz i pokrój na ćwiartki. Skrop olejem i piecz w 180 stopniach przez ok 20 minut aż będą miękkie. Odstaw do ostudzenia.
Krok 2
Szpinak umyj i osusz, ser porwij na mniejsze kawałki.
Krok 3
Jaja ubij z Jalapeno Knorr. Dodatkowe buraki zetrzyj na tarce i dodaj do masy jajecznej.
Krok 4
Weź dużą patelnie (ok. 28 cm średnicy) i wlej połowę masy jajecznej z burakami, smaż omlet 3-4 minuty. Za pomocą szpatuli obróć omlet i smaż kolejne 3-4 minuty. Powtórz czynność z drugą połową masy.
Krok 5
Gotowe omlety podawaj na talerzu. Po wierzchu posyp pieczonymi burakami, szpinakiem i serem.

Dobra rada:
Buraki możesz zastąpić np. grzybami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa płatki papryki jalapeno z czosnkiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Omlet z buraczkami
Jajka to uniwersalny produkt, który znajduje się w większości lodówek. W kilka minut można wyczarować z nich błyskawiczną jajecznicę lub jajka sadzone. Omlet też należy do kategorii posiłków ekspresowych. Dziś udowodnimy, że równie dobrze odnajdzie się w gronie potraw wyszukanych i stylowych. Wszystko za sprawą odpowiednich dodatków – próbowaliście już omletu z buraczkami?
Dla kogo?
Jedzenie to nie tylko sposób na dostarczenie organizmowi paliwa. Sprawcie, by stało się prawdziwą przyjemnością i ucztą dla zmysłów. Omlet z buraczkami spełni oczekiwania wymagających kulinarnych estetów.
Na jaką okazję?
Pozwólcie sobie na odrobinę elegancji na co dzień. Pieczone buraki i kozi ser zamienią proste, jajeczne danie w przysmak, który pozwoli poczuć się jak w renomowanej restauracji.
Czy wiesz, że?
W USA w latach w trzydziestych XX wieku szpinak był rozchwytywany. Jego producenci twierdzili, że nagły wzrost zainteresowania jest spowodowany popularnością Popeye’a – bohatera kreskówki, który po każdorazowym zjedzeniu porcji warzywa nabierał nadludzkiej krzepy.
Dla urozmaicenia:
Oprócz korzenia buraka do wzbogacenia przepisu na omlet możecie wykorzystać botwinkę. Pod tą nazwą kryją się barwne liście buraka ćwikłowego.



































