Mięsne zawijaski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mięsne zawijaski

Autor: sylkach

ratingratingratingratingrating

4

heart
17 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

5 sztuk

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 szklanka

1.5 szklanki

2 łyżki

5 sztuk

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozbijamy plastry schabu.Oprószamy solą i pieprzem. Na każdy plaster schabu kładziemy po kilka wiórków masła i posypujemy natka pietruszki.Kładziemy na przemian,pokrojone w paski :ser i szynkę.Na brzegu układamy ćwiartkę ogórka i zwijamy ścisło jak roladkę.

Krok 2

Panierujemy w rozkłuconym jajku i tartej bułce.Obsmażamy na oleju na rumiano i przekładamy do garnka

Krok 3

Na patelni rozpuszczamy czubatą łyżkę masla.Posypujemy mąką i prażymy aż zbrązowieje.Powoli wlewamy wodę.Wkładamy bulionetkę pieczeniową Knorr.Ciągle mieszamy aby nie powstały grudki.Tak powstałym sosem zalewamy roladki i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut.Ewentualnie podlewamy wodą,jeżeli sosik nazbyt zgęstnieje

sylkach

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mięsne zawijaski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mięsne zawijaski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mięsne zawijaski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mięsne zawijaski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mięsne zawijaski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mięsne zawijaski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mięsne zawijaski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mięsne zawijaski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Skrzydełka w miodzie
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej