
Składniki
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
5 sztuk
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
1 szklanka
1.5 szklanki
2 łyżki
5 sztuk
5 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozbijamy plastry schabu.Oprószamy solą i pieprzem. Na każdy plaster schabu kładziemy po kilka wiórków masła i posypujemy natka pietruszki.Kładziemy na przemian,pokrojone w paski :ser i szynkę.Na brzegu układamy ćwiartkę ogórka i zwijamy ścisło jak roladkę.
Krok 2
Panierujemy w rozkłuconym jajku i tartej bułce.Obsmażamy na oleju na rumiano i przekładamy do garnka
Krok 3
Na patelni rozpuszczamy czubatą łyżkę masla.Posypujemy mąką i prażymy aż zbrązowieje.Powoli wlewamy wodę.Wkładamy bulionetkę pieczeniową Knorr.Ciągle mieszamy aby nie powstały grudki.Tak powstałym sosem zalewamy roladki i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut.Ewentualnie podlewamy wodą,jeżeli sosik nazbyt zgęstnieje

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej